Hledá se mecenáš. Muzeum Olomouc vyhlásilo veřejnou sbírku

O nákup kompletní kolekce 33 grafických listů světoznámého malíře a grafika Victora Vasarelyho usiluje olomoucké Muzeum umění. Za velmi příznivou cenu ji nabízí výtvarníkův vnuk. Muzeum chce rozšířit svou unikátní sbírku a na její doplnění proto vyhlásilo veřejnou sbírku. Díla jsou k vidění na výstavě Nová akvizice II.

Ve veřejné sbírce, kterou muzeum vyhlásilo pro tyto účely v polovině června, se dosud sešlo zhruba 40 tisíc korun. Na nákup děl je však potřeba podstatně více peněz. Získáním souboru grafik a serigrafií by se muzeum stalo jedinou státní institucí v zemi, která bude vlastnit tak početný a průřezový soubor Vasarelyho děl.

Muzeum hledá donátory

Muzeum už na sklonku loňského roku získalo Vasarelyho obraz Terek z roku 1951 a dva půl metru velkou tapisérii Harmas z roku 1966. Muzeu díla nabídl Vasarelyho vnuk Pierre, který je jediným dědicem autorských práv. Ministerstvo kultury nákup schválilo, zbývající část prostředků ale nemá muzeum dosud zajištěnu.

Olomouc hledá mecenáše pro nákup Vasarelyho (zdroj: ČT24)

Poprvé v historii se proto rozhodlo požádat o pomoc veřejnost. „Zatím se nám podařilo nashromáždit zhruba 40 tisíc korun, což není částka, která by měla být cílová, ale ještě máme ve hře soukromé donátory,“ uvedl mluvčí muzea Petr Bielesz.

Částku, za kterou chce grafické listy nakoupit, nechce muzeum na přání francouzské Vasarelyho nadace zveřejnit. Historička umění a kurátorka Gina Renotiéreová však už uvedla, že záměrem muzea je ve sbírce získat až 700 tisíc korun, aby mohlo část financí doplnit. Sbírka vyhlášená muzeem potrvá do 20. září.

Naprosto symbolická cena

„Je to šance, která se už nikde a nikdy nezopakuje. Cena, která je nabízena, je naprosto symbolická v porovnání s cenami, které se v aukčních síních po celém světě objevují. Vasarelyho díla se prodávají za miliony dolarů,“ říká Renotiéreová. Nové grafiky a serigrafie (umělecké sítotisky), které by měly sbírky muzea obohatit, galerie představuje na výstavě Nová akvizice II., která má skončit ve stejný den jako veřejná sbírka.

Vasarelyho díla představilo Muzeum umění Olomouc i na přelomu let 2007 a 2008. Výstava zhruba 80 obrazů, grafik i tapisérií měla mimořádný ohlas. Vidělo ji bezmála 20 tisíc lidí, což expozici zařadilo mezi nejúspěšnější projekty muzea.