Kytara v Brně nehraje bez nástrojového garde

Brno hostí Mezinárodní kytarový festival (zdroj: ČT24)

Nejen hudební zážitek, ale i nové zkušenosti přináší počtyřiadvacáté Mezinárodní kytarový festival v Brně. V neděli 9. srpna odstartoval v temperamentním španělském rytmu, večer na nádvoří hradu Špilberk patřil totiž flamenku.

Podle Raúla Mannoly, který tento původem andaluský žánr do Brna dovezl, vyjadřuje flamenco emoce a rozmanité aspekty lidského života. Špilberk k tomu považuje za vhodné kulisy. „Místo je fantastické, výhled neuvěřitelný. A lidé jsou tu přívětiví, vypadá to, že cítí spiritualitu muziky,“ pochvaloval si brněnské publikum.

Struny kytar budou v Brně - na Nové radnici a v Besedním domě - znít i v následujících dnech. „Snažím se, aby každý festival měl svoje téma, tím letošním je kytara v duu a s více nástroji. Kromě jediného sólového koncertu Franciska Berniera je tak na všech ostatních kytara spojena s jinou kytarou, dalšími nástroji nebo zpěvem,“ uvedl k programu dramaturg přehlídky Vladislav Bláha.

Sám na závěr festivalu 13. srpna jako kytarista vystoupí se zpěvačkou a houslistkou Ivou Bittovou. Spolu se na pódiu během festivalu představí také Thomas Kirchhof a Dale Kavanagh, tvořící německo-kanadské Amadeus Duo, nebo kytarový orchestr s účastníky festivalu. Speciální koncert pak bude poctou k 70. narozeninám virtuosa Štěpána Raka.

Přehlídka návštěvníkům umožňuje se od vystupujících mistrů kytarového umění i něco přiučit. Součástí programu jsou také výukové kurzy a soutěž.