Do Národního technického muzea se vešly celé Nové Vítkovice

Praha – Model cukrovaru z počátku 20. století, model industriální památky Nové Vítkovice nebo model krovu chrámu sv. Víta si mohou odedneška prohlédnout návštěvníci Národního technického muzea. Zajímavé modely umístilo do nově otevřeného šestého výstavního sálu.

Inventární číslo „jedna“ má model cukrovaru v měřítku 1:10. Zhotoven byl v roce 1908 pro výstavu Obchodní a živnostenské komory. „Řada cukrovarníků cítila potřebu, že by se měla dokumentovat technologie výroby cukru v Čechách,“ vysvětlil archivář NTM Jan Hozák. Po skončení výstavby byl model věnován tehdy vznikajícímu Technickému museu Království českého a stal se jeho prvním exponátem.

Po omezenou dobu – do 29. ledna – bude v nové expozici k vidění model Nových Vítkovic. Zmenšenina v měřítku 1:100 váží 400 kilogramů a návštěvníci při jejím prohlížení najdou všechny klíčové objekty Dolní oblasti Vítkovice, například vysokou pec nebo plynojem. Zakomponovány jsou i budovy, které procházejí proměnou podle architektonického návrhu Josefa Pleskota.

Obdivovatele železnic by mohlo potěšit modelové kolejiště s lokomotivami, které jezdily na tratích střední Evropy zhruba v letech 1980 až 1970. Dopravní modely zastupuje také chassis s řezy agregátů osobního automobilu Škoda Octavia, který se v mladoboleslavské automobilce vyráběl v letech 1959–1964. Vystavený předmět vznikl původně pro prezentaci na výstavách a veletrzích.

Zatím posledním exponátem v šestém výstavním sále technického muzea je školní výukový model krovu chrámu sv. Víta v Praze. Ocelový krov pro novogotickou dostavbu katedrály sv. Víta na Pražském hradě navrhl Karel Friedrich v roce 1898.

Reportáž Pavla Štrunce (zdroj: ČT24)

Technické muzeum na Letné bylo veřejnosti otevřeno po více než čtyřleté rekonstrukci letos v únoru. Vedle obnovené dopravní haly s historickými exponáty automobilové, motocyklové, cyklistické, letecké, lodní a železniční dopravy na území ČR si tu zájemci mohou prohlédnout také Fotografický ateliér a expozice Tiskařství, Astronomie a Architektury, stavitelství a designu.

Vydáno pod