Pražský hrad vzpomíná na mecenášství Alice Masarykové

Obrazárna Pražského hradu velkým dílem vděčí za vznik sbírky svých uměleckých děl Alici Masarykové, nejstarší dceři prvního československého prezidenta. Instituce se jí odvděčila výstavou Alice Masaryková (1879–1966) a podpora umění.

Po smrti své matky v roce 1923 nezaváhala a převzala roli první dámy. Doprovázela otce na zahraniční cesty a doma s ním vítala přijíždějící hosty.

Tomáš Garrigue Masaryk chtěl na Pražském hradě vybudovat tradici připomínající bohatost české kultury. Kancelář prezidenta proto začala na jeho podnět skupovat umělecká díla, kterých byl na Hradě nedostatek. Ani tentokrát se jeho dcera nedistancovala a ihned se do situace vložila. „Alice přispívala svým názorem nebo doporučovala nákup konkrétních maleb. Navíc do nové sbírky darovala několik děl od rodinných přátel, malířů Hanuše Schwaigera a Maxmiliána Pirnera,“ uvádějí galeristé.

  • Alice Masaryková studovala historii, filozofii a sociologii. Studiím se věnovala v Praze, Berlíně a Lipsku, učila ale také na lyceích v Českých Budějovicích a v Praze, kde v roce 1911 založila Svaz čs. studenstva. Kromě předsednictva Červeného kříže předsedala Mezinárodní konferenci sociální práce. Během druhé světové války pobývala v Americe, kam si vrátila i po únoru 1948.

Masaryková se na veřejnosti profilovala spíš jako předsedkyně nově založeného Československého červeného kříže. Hojnou měrou podporovala sociální péči v zemi a často se na ni obraceli lidé, kteří se ocitli v nouzi. Díky její podpoře v oblasti umění se však podařilo na Hrad získat řadu kvalitních děl českého výtvarného umění 19. a 20. století.

Výstava trvá od 7. srpna do 7. listopadu.