Ve Špálově galerii vystavuje OBR. Tečka

V pražské Špálově galerii vystavuje OBR. Uměleckou skupinu před osmi lety založilo pět mladých malířů, tehdy většinou ještě studentů Vysoké školy uměleckoprůmyslové a Akademie výtvarných umění. Dnes úspěšní umělci mají za sebou řadu společných výstav, ta nynější je však definitivně poslední. Skupina OBR. totiž končí.

Výtvarná skupina OBR. končí (zdroj: ČT24)

Skupina OBR. sestávala původně z pěti frekventantů či absolventů malířských ateliérů Stanislava Diviše na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze a Michaela Rittsteina na pražské Akademii výtvarných umění. Vznikla na konci roku 2006 a členy byli Josef Achrer, David Hanvald, Martin Krajc, Karel Štědrý a do roku 2009 Ondřej Maleček.

„Mezi těmi školami panuje dlouhodobě skrytá rivalita, ne krvelačná, ale je tam. Řekli jsme si, že propojení trochu zbourá mýtus bojkotu těch škol,“ říká Karel Štědrý. Nikdy se nebáli velkých formátů, i proto společnou skupinu pojmenovali OBR. S tečkou jako zkratkou pro obraz. „Je to zkratka na slovo obraz. Tedy obr tečka. Ale má to přesah, obr je mýtická postava. A dvouznačnost toho se nám líbila,“ dodává Štědrý.

Teď OBR. končí. Nedaleko od místa, kde společně začínali. Historicky první výstavu skupiny OBR. v galerii Louvre (2007) a tu poslední ve Špálově galerii dělí několik metrů, ale taky osm let. "Důvody, proč jsme se zakládali, jsou vyčerpané. Každý z nás funguje samostatně
a všem se daří," vysvětluje konec skupiny Martin Krajc.

Umělci nebilancují a výstava není retrospektivní. Každý představuje svou aktuální tvorbu. Nikdy neměli žádný manifest ani společný program. Každý je jiný a na kontrasty mezi sebou sázeli od začátku. Poslední výstavu skupiny OBR. diváci naleznou v Galerii Václava Špály (Národní 30, Praha 1, otevřeno denně 11:00 až 19:00).