Začala první in memoriam výstava Milerova díla

Pardubice - Krtek na obrazech, v náčrtcích i v životní velikosti. V Pardubicích začala výstava představující dílo Zdeňka Milera. Návštěvníci mohou do 7. ledna v domě U Jonáše obdivovat nejen jeho Krtka, ale také zhlédnout dokument o nedávno zesnulém autorovi. Expozice je uspořádaná jako hold tvůrci desítek animovaných filmů a dětských knih, chce jednak přispět k naplnění odkazu Milerovy práce pro děti, ale také dospělým nechat prostor k seznámení se s další výtvarnou prací Zdeňka Milera ve filmové monografii a drobných skicách.

„Původně jsme si představovali, že ke konci roku uděláme výstavu Zdeněk Miler dětem, a to v roce jeho dožitých devadesátin. Bohužel Zdeněk posledního listopadu zemřel a nyní je to jeho první výstava in memoriam. Jeho rodina ale na výstavě trvala, a proto jsme ji dnes otevřeli,“ řekla kurátorka výstavy Pavla Petráková-Slancová.

Součástí výstavy je i dětská výtvarná dílna, kde se děti mohou dívat na Krtečkova dobrodružství v promítaných pohádkách a postavu hrdiny i jeho kamarádů namalovat po svém do výtvarné soutěže.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Na vernisáž výstavy dorazila i malířova dcera Kateřina Milerová, které se instalace obrazů v domě U Jonáše velmi líbila. Při ceremoniálu se odehrál také pardubický křest knihy Krtek a rybka, která je společným dílem Kateřiny a jejího otce.

„O téhle knížce nikdo moc nevěděl, takže jsme na ní mohli pracovat v klidu, bez pozornosti okolí,“ prohlásila dcera výtvarníka Kateřina. Expozici pak doplňují krajinomalby manželky Zdeňka Milera Emilie, která přiznala, že malovat začala v šedesáti letech, až když děti odešly z domova.

Jméno výtvarníka Zdeňka Milera, který 30. listopadu v 90 letech zemřel, je neodmyslitelně spjato s jednou z nejpopulárnějších postav animovaného filmu pro děti - Krtečkem, jehož sláva se letos na jaře dokonce „dotkla hvězd“, když se jako dvaceticentimetrová postavička na palubě raketoplánu Endeavour podíval do vesmíru. Přední český výtvarník a režisér animovaných filmů Miler věnoval příběhům s Krtkem většinu své tvorby - asi padesát filmů z celkových sedmdesáti. K tomu doprovodil nezaměnitelnými ilustracemi přes 40 knih pro děti.

Kresby Emilie Milerové v Pardubicích - 7.12.2011
Zdroj: ČT24