PODÍVEJTE SE: Landscape festival a nejlepší veřejné prostory

Několika vernisážemi ve čtvrtek pokračoval třetí ročník Landscape festivalu Praha, který se zabývá veřejným prostorem a krajinou. V pražské Galerii Jaroslava Fragnera se otevřely výstavy Sdílená města a Příběh soutěže o Cenu Petra Parléře. Na Nákladovém nádraží Žižkov vyrostly výstavy a instalace věnované krajinářské tvorbě.

Výstava Sdílená města v Galerii Jaroslava Fragnera ukazuje 25 nejlepších prací přihlášených do soutěže o Evropskou cenu za městský veřejný prostor, kterou vyhlašuje Centrum současné kultury v Barceloně. Expozice nabízí mimo jiné vítězné projekty Propletené údolí ze španělského Elxu a renovaci přístavu Vieux-Port v Marseille.

„Návrhy chápou veřejný prostor jako místo pro rovnost, přerozdělování zdrojů a uznání menšin. Jedná se o intervence upřednostňující dostupnost před bariérami všeho druhu, které podporují přivlastnění města jeho občany,“ píšou autoři expozice.

Druhá výstava ve stejné galerii přibližuje soutěž o Cenu Petra Parléře. Slouží představitelům měst a obcí, kteří hledají vhodné řešení pro veřejný prostor nebo stavbu ve veřejné správě a mají zájem o spolupráci s nezávislými architekty. Soutěže se za dobu jejího trvání zúčastnilo 74 měst a vzniklo 114 soutěžních zadání.

„Soutěž mapuje obrodu zájmu o urbanismus a rehabilitaci jeho dříve pošramocené pověsti, zájmu o urbanismus jako legitimní součásti celospolečenského vědomí a veřejné diskuse,“ uvedl architekt a zakladatel soutěže Jan Sedlák.

Výstavy na Nákladovém nádraží Žižkov se zabývají hlavně krajinou. Putovní expozice Swiss Touch představuje práci švýcarských krajinářských architektů od počátku dvacátého století až po současnost. Další výstava se věnuje současným uměleckým dílům v krajině. Land-artové instalace ozvláštňují přímo železniční vozy.

Landscape festival Praha trvá do 27. září. Stejně jako minulý rok je vstup zdarma. Třetí ročník festivalu začal už v červnu na pražském Vítězném náměstí, kde byla představena instalace Join/The Sofa Experience. Projekt pořádá Galerie Jaroslava Fragnera, která se kontinuálně věnuje současné architektuře.