Umění proti mafii. Itálie otevřela galerii v domě šéfa Camorry

Světlo vítězí nad temnotou. Expozicí s tímto názvem se italská kulturní scéna pustila do boje s organizovaným zločinem. Ve městě Caserta, které zle proslulo právě činností mafie, otevřela galerii v domě, který zabavila jednomu z tamních bossů Camorry.

Itálie otevřela galerii domě šéfa Camorry (zdroj: ČT24)

Symbolicky nazvaná expozice nabízí výběr z mistrovských děl především z proslulé florentské galerie Uffizi. Dům dostal nejen novou funkci, ale také nové jméno. Tamní radní ho pojmenovali Don Peppe Giuseppe Diana po italském knězi, který se proti mafii postavil, což ho stálo život. Roku 1994 ho Camorra zavraždila.

„Je to symbol naší vůle bojovat s mafií a organizovaným zločinem. Dům zabavený šéfovi mafie se stal přístřeším krásných děl z Uffizi a Capodimonte. Jde o chytrou a odvážnou volbu,“ uvedl na vernisáži ministr kultury Dario Franceschini.

Mistrovská díla z florentské galerie Uffizi visí na místech, která ještě před několika lety obýval boss mafie, známý pod přezdívkou Brutus. Italská policie ho vypátrala a zatkla před třemi lety. Jeho majetek připadl státu a ten ho využil pro prezentaci umění.

„Je to krásný příběh a skvělá volba. Vytvořili jsme něco takového v místě, které je symbolem vykoupení naší země a výhry v boji s mafií,“ říká ministr kultury. V domě jsou vystavena třeba plátna Artemisia Gentileschiho nebo Mattia Pretiho.

Kromě Uffizi svá díla zapůjčily galerie v Capodimonte a Capui. Kromě vystavených exponátů je možné si prohlédnout další části rozsáhlého, kdysi mafiánského, areálu. Výstava Světlo vítězí nad temnotou potrvá do 21. října.

Vydáno pod