Bratři Bubeníčkové tančí zároveň v Plzni, na Zélandu i Montmartru

Plzeň o víkendu uvidí nový program tanečníků a choreografů, bratrů Bubeníčkových. Během tří, už teď vyprodaných večerů zavedou publikum do filmu Piano i do Paříže v čase mezi nocí a dnem.

Les Ballets Bubeníček v Plzni (zdroj: ČT24)

Oba bratři - Jiří a Otto - začali svou úspěšnou taneční kariéru v hamburském baletu, odkud Jiří odešel později jako první sólista do Semperovy opery v Drážďanech. Svá angažmá ale po letech opouštějí, aby se věnovali společnému projektu Les Ballets Bubeníček, pro který Jiří vytváří choreografie, Otto se stará o scénografii a také komponuje hudbu.

S Les Ballets Bubeníček vystupují po celém světě, na českých pódiích se neobjevují tak často, zato s o to větším úspěchem. Jejich plzeňské účinkování - 18., 19. a 20. července - bude složeno ze dvou částí. Choreografie Piano je inspirována stejnojmenným oscarovým filmem Jane Campionové, dramatem odehrávajícím se v prostředí bělošských osadníků na Novém Zélandu 18. století. Bratři Bubeníčkové mu změnili konec, splnili tak přání režisérky, která si netroufla neskončit happy endem.

Velkoplošné projekce a tanec kromě filmové hudby Michaela Nymana doprovodí poetický taneční duet skladby Igora Stravinského či tradiční maorská hudba. Tématem je tak představení propojeno s jednou z nejvýznačnějších výstav v programu Plzně - evropského města kultury 2015: s maorskými portréty Gottfrieda Lindauera.

Otto a Jiří Bubeníčkovi
Zdroj: ČT24/Národní divadlo

Druhá choreografie L’heure Bleue bude v Plzni uvedena v evropské premiéře. Výraz v názvu označuje atmosféru Paříže v době, kdy noc téměř skončila, ale den ještě nezačal. Právě tato hodina, kterou zažil na Montmartru, se pro Jiřího Bubeníčka stala inspirací. Její hudební vyjádření našel ve skladbách Johanna Sebastiana Bacha. 

Bratry Bubeníčky v programu doprovodí jako hosté baletní sólisté ze scén v Německu, Švédsku a Dánsku.