Galerie Benedikta Rejta se rozpadá. Důvod? Špatná kanalizace

Jedné z nejcennějších budov moderní architektury v Česku hrozí zřícení. Galerie Benedikta Rejta v Lounech má kvůli špatné kanalizaci pod městem narušenou statiku. Poškozená je převážně schodišťová věž, o níž se opírá celá stavba. Problémy jsou také s popraskanými nosnými sloupy, které nesou dvě patra. O opravě se jedná.

Galerie Benedikta Rejta se rozpadá

Potíže má výstavní síň už nějaký čas. „Dne 15. června 2009 bylo při prohlídce prostor Galerie Benedikta Rejta - Pivovarská 34 zjištěno, že severní obvodová zeď komunikační schodišťové věže objektu, mezi prvním a druhým podzemním podlažím, je promáčena vodou pronikající ze sousedící parcely hotelu U Radnice a na severní obvodové hradební zdi je patrná prasklina. Po provedení určitých opatření, ze strany majitele sousedního objektu - hotelu, došlo v roce 2010 k vysychání omítky. V průběhu roku 2013 se opět objevilo promáčení zdiva na tomto místě,“ popisují vývoj situace galeristé.

Praskliny ve zdech v současné době hlídají měřicí přístroje. Galerie je v suterénu celá provrtaná. Na podzim loňského roku se tu totiž prováděl hydrogeologický průzkum, jenž prokázal, že za katastrofální statiku může splašková voda špatně svedená do kanálů pod městem. Náklady na odstranění havarijního stavu vyjdou cca na deset milionů korun.

„Teď probíhá vypsání výběrového řízení na dodavatele projektové dokumentace,“ uvedla ředitelka Galerie Alice Štefančíková. Souběžně s opravami galerie ale musí také dojít k opravám kanalizace ve středu města, jinak se situace bude opakovat.

  • Severočeské vodovody a kanalizace vzkazují, že o infrastruktuře kanalizace se jedná. „K situaci se proto vyjádříme později,“ zaznívá od společnosti. „V současnosti se pracuje na zmapování stavu a připravuje se projektová dokumentace,“ potvrdil starosta Loun Radovan Šabata.

Do konce prázdnin bude město znát další postup. Jasno bude i v termínech oprav galerie. Ta se ale lidem neotevře zřejmě dřív než za dva roky.