Bratři Orffové a jejich hosté hrají v zaniklé vsi

V gotickém kostele zaniklé vesnice Pelhřimovy uspořádali Bratři Orffové letos podruhé hudební festival. Pozvali hlavně představitele nezávislé scény z Česka i zahraničí, kteří ocení setkání v zapomenutém koutě slezského pohraničí. Obešli se bez sponzorů, peníze získali prostřednictvím sbírky.

Když Bratři Orffové dostali za své album Šero hudební cenu Apollo, rozhodli se uspořádat antihudební festival v zaniklé vesnici Pelhřimovy na Bruntálsku. Na první ročník, který byl loni, věnovali padesát tisíc korun. Letos získali stejnou částku prostřednictvím sbírky. Přispěli na ni i hudebníci, kteří na festivalu vystoupí.

Pelhřimovy byly německou obcí, která zůstala po odsunu Němců bez lidí. Obytné domy byly srovnány se zemí. Kromě zbytků obvodových zdí a zplanělých ovocných stromů ji připomíná zchátralý hřbitov a především kostel svatého Jiří z 15. století, který společně s Hnutím Duha postupně opravují dobrovolníci.

Hudební festival v zaniklé vsi Pelhřimovy (zdroj: ČT24)

Orffové našli prostor, který má ducha

Podle organizátorů je to ideální místo pro festival, který se obejde bez vstupného, honorářů, reklam i ochranky. „Je to prostor, který má ducha, a lidé to cítí. Rádi se vracejí,“ domnívá se Lukáš Novotný ze skupiny Bratři Orffové.

Pozvání přijaly různé hudební formace z Česka, Polska, Německa nebo Norska se záběrem od folku pro experimentální elektronickou hudbu. „Pelhřimovský festival nás ohromil, protože je to úplně něco jiného, než jsme zatím měli možnost poznat. Je to šílené, ale v pozitivním smyslu,“ okomentovala místo přehlídky polské hudebnice Sonia Wasowska.

Festival potrvá do nedělního večera. Organizátoři odhadují, že přijde kolem pěti set lidí.