Collegium 1704 si na pažbu přidalo salcburský zářez

Festival v Salcburku, který každoročně navštíví přes 200 tisíc posluchačů, poprvé po deseti letech hostí český soubor. Je jím barokní orchestr Collegium 1704 pod vedením Václava Lukse. Představil se na něm hned druhý den.

Collegium 1704 hrálo v Salcburku (zdroj: ČT24)

Na koncertě v salcburském Kollegienkirche zahrála formace velkolepou Mši h moll Johanna Sebastiana Bacha. Ta je úzce svázána s historií samotného Collegia a provází taktéž oslavy jeho desátého výročí. Český soubor se na festivalu představil naposledy v roce 2004. Pořadatelé si pečlivě vybírají, komu zašlou pozvánku. „Pozvání do Salzburgu je samozřejmě tou nejvyšší metou nejen pro Collegium, ale i pro jakéhokoliv umělce ze sféry hudebního umění. A já si to troufám označit za vrchol naší dosavadní činnosti,“ uvedl dirigent Luks.

„Dramaturg festivalu nás slyšel v rádiu, když si ráno čistil zuby a vařil kávu, aniž by nás znal předtím, a ta rozhlasová nahrávka ho natolik zaujala, že si to doposlechl, až se odhlásí, kdo hrál,“ popsal detaily výběru zakladatel Collegia Luks. 

Pro salcburské publikum zvolil soubor Bachovu Mši h moll. Jednu z nejnáročnější skladeb německého skladatele. „Bach, jak víme, je v překladu potok, ale někdo říká, že to je moře nebo oceán. Pro mě je to osobně cesta, protože pojetí a náhled na Bachovu hudbu neustále zraje. Myslím, že nikdy nebudeme u konce, že v Bachově hudbě je stále co objevovat. Nikdy nebudeme naprosto spokojeni.“

Hudební kritici jsou ale spokojení už teď. Proto se barokní soubor představí na festivalu i v příštích letech.