Přehlídka Biograf s agitkou připomíná kolektivizaci

Praha - Dnes začíná pětidenní filmová přehlídka Biograf s agitkou - Kolektivizace v obrazech, která se odehrává v kině Ponrepo, Rumunském kulturním institutu a v Maďarském kulturním centru. Spolupořadatelem je Ústav pro studium totalitních režimů, který na úterý připravil ve svých prostorách sympozium s názvem Film a stalinismus. Většina z referátů vyjde koncem roku ve stejnojmenné publikaci.

Tematická přehlídka má představit specifické období filmové historie, éru takzvaných filmových agitek, které vznikaly převážně v 50. letech minulého století v socialistických kinematografiích středovýchodní Evropy. Jako užší téma byla zvolena problematika kolektivizace zemědělství.

Dramaturgie vybrala filmy české, slovenské, maďarské a rumunské provenience. Českou tvorbu reprezentuje hraný film Žízeň z roku 1949, slovenskou tvorbu o rok mladší snímek Kozie mlieko. Každou z projekcí předznamená projekce dobových dokumentů a odborný úvod.

  • Biograf s agitkou / pozvánka zdroj: Ponrepo
  • Biograf s agitkou - Film a stalinismus zdroj: Ponrepo

Přehlídku Biograf s agitkou doplňuje v Rumunském kulturním institutu výstava Kolektivizace v obrazech. Návštěvníci na ní uvidí propagandistické a filmové plakáty, fotografie a dobové karikatury. Vznikla ve spolupráci s Národním zemědělským muzeem v Praze a prezentuje část tehdejší československé, maďarské a rumunské obrazové produkce.

Kolektivizace venkova byla jedním z nejdůležitějších procesů poválečné proměny společnosti v Československu a v dalších východoevropských zemích. Komunistická propaganda jí věnovala náležitou pozornost a podporovala její prosazení nejen formou natáčení tematicky spřízněných filmů, ale i dalšími způsoby dobové propagandy.

Reportáž Jiřího Svobody (zdroj: ČT24)
Vydáno pod