„Evropský Oscar“ pro nejlepší film patří Von Trierově Melancholii

Berlín - Evropskou filmovou cenu (EFA) pro nejlepší film získalo drama Melancholia režiséra Larse von Triera. Kontroverzní filmař se ceremoniálu předávání cen nezúčastnil. Cenu za režii si odnesla Susanne Bierová z Dánska. Její drama Lepší svět už má na svém kontě i Oscara za nejlepší neanglicky mluvený film. Cenu za nejlepší herecký výkon mají britští herci Tilda Swintonová a Colin Firth. V kategorii dokument byl oceněn Wim Wenders.

Ocenění, které platí za evropskou verzi amerických Oscarů, se letos rozdávala po čtyřiadvacáté. Von Trier s osmi nominacemi platil za jednoho z favoritů soutěže. Pětapadesátiletý režisér se v květnu postaral o skandál na festivalu v Cannes, kde jeho snímek soutěžil o hlavní cenu festivalu Zlatou palmu. Von Trier před novináři prohlásil, že trochu sympatizuje s Hitlerem a trochu mu prý rozumí, i když to není „správný typ“. Na festivalu byl pak prohlášen za nežádoucí osobu. Filmař se později za své výroky omluvil.

Firth zaujal rolí krále Jiřího VI. ve filmu Králova řeč

Britskou herečku Swintonovou porota ocenila za výkon v dramatu We Need To Talk About Kevin (Musíme si promluvit o Kevinovi). Firth zaujal rolí britského krále Jiřího VI. ve filmu Králova řeč, za kterou již letos dostal Oscara.

Scéna z filmu Wima Wenderse Pina
Zdroj: ČT24/tanecnifilmy.cz

V kategorii dokument vyhrál 3D snímek Pina režiséra Wima Wenderse o uznávané německé choreografce Pině Bauschové. Cenu za nejlepší režii si odnesla Susanne Bierová z Dánska. Drama Lepší svět této režisérky už má na svém kontě i Oscara za nejlepší neanglicky mluvený film.

Soutěže se účastnily i české filmy Lidice režiséra Petra Nikolaeva a Přežít svůj život režiséra Jana Švankmajera, které ale nezískaly nominaci v žádné z celkových 13 kategorií. Za celou dobu existence soutěže se české filmy prosadily jen dvakrát. Naposledy získala stříbrnou sošku Helena Třeštíková za dokument René.

Reportáž Ondřeje Moravce (zdroj: ČT24)
Vydáno pod