George Harrison - tichý Beatle s vnitřní silou

Los Angeles – Nejmladší člen legendárních britských Beatles George Harrison zásadním způsobem ovlivnil jednu z nejslavnějších hudebních kapel všech dob nejen tím, že Johna Lennona naučil hrát na kytaru. Harrison také přivedl ostatní členy skupiny k indické hudbě a orientálním duchovním naukám. Jeho talent dal vzejít písním jako While My Guitar Gently Weeps nebo Here Comes The Sun. George Harrison zemřel 29. listopadu 2001 na rakovinu plic.

Narodil se 25. února 1943 v Liverpoolu. Chodil na stejnou základní školu jako John Lennon, ale neznali se. Na gymnáziu poznal Paula McCartneyho, který ho naučil hrát první akordy. V roce 1953 postoupil George na Liverpool Institute, který po čase opustil a stal se elektrikářským učněm. V té době založil svou první hudební skupinu The Rebels. Později začal hrát v kapele Quarrymen, která se několikrát přejmenovala, než se název ustálil na The Beatles.

Slavná sestava John, Paul, George a Ringo vznikla v srpnu 1962, kdy Ringo Starr vystřídal za bicími Peta Besta. Pro svět skupinu objevil koncem roku 1961 Brian Epstein, který v Liverpoolu pracoval v obchodě s deskami. Manažerem skupiny byl pak „pátý Beatle“ až do roku 1967, kdy v pouhých 32 letech zemřel na předávkování drogami.

The Beatles
Zdroj: ČT24/Wikipedie

Ze stínu Lennona a McCartneyho vystoupil „tichý Beatle“, jak byl Harrison kvůli svému skromnému a nenápadnému projevu přezdíván, po rozpadu Beatles v roce 1970. Ještě v témže roce prokázal své tvůrčí schopnosti sólovým trojalbem All Things Must Pass, které mělo okamžitý úspěch. Singl My Sweet Lord se umístil na prvním místě hitparád v řadě zemí, avšak díky své podobnosti s hitem skupiny Chiffons He's So Fine se stal předmětem soudního sporu, který Harrison prohrál. Koncem 70. let musel zaplatit žalujícím nakladatelům přes půl milionu dolarů. 

Shankar, sitár, Indie a LSD 

Se svou pozdější dlouholetou láskou, Indií, se Harrison seznámil v 60. letech. Okouzlil ho také indický nástroj sitár, na který se učil hrát u legendárního Raviho Šankara. „George mě okamžitě okouzlil a upoutal svou upřímností,“ popsal své první setkání s Harrisonem Šankar, který Harrisona zasvětil i do tajů hinduismu. Po návratu Harrison přemluvil ostatní členy Beatles, aby jeli meditovat do Indie, kde se trochu očistili od drog a na chvíli se zbavili obrovského tlaku beatlemánie. V Indii pak napsali řadu písní pro bílé dvojalbum, které vyšlo v roce 1968.

Harrison také s indickým sitáristou zorganizoval v srpnu 1971 koncerty pro Bangladéš, postižený válkou a hladem, a ze dvou koncertů v newyorské Madison Square Garden vzešlo trojablum The Concert for Bangladesh, oceněné v témže roce cenou Grammy jako deska roku. Filmový dokument z projektu byl promítán i v klubových kinech bývalého Československa. 

Sólová dráha 

Jako sólista Harrison nedosáhl takové slávy jako v éře legendárních Brouků, přestože spolupracoval například s Royem Orbisonem, Bobem Dylanem, Jeffem Lynnem a Tomem Pettym v příležitostné skupině Traveling Wilburys, která vydala dvě desky. Větší úspěch zaznamenalo z jeho sólových počinů snad jen album Cloud Nine z roku 1987. Z desky pochází například „hitovka“ Got My Mind Set on You. 

Rodina a nemoc

Jeho první manželka, modelka Patti Boydová, kterou si vzal v roce 1966, ho po sedmi letech opustila kvůli kytaristovi Eriku Claptonovi. V roce 1978 se podruhé oženil s Mexičankou Olivií Ariasovou, s níž měl syna Dhaniho (33).

George Harrison
Zdroj: ČT24/Wikipedie

Kdysi vášnivý kuřák se v roce 1997 léčil poprvé na nádorové onemocnění. Lékaři mu odstranili zhoubný nádor hrtanu, poté přežil útok duševně nemocného maniaka a na jaře 2001 Harrisonovi lékaři vyoperovali nádor na plicích a podstoupil léčbu mozkového nádoru. V listopadu 2001 zemřel v 58 letech na rakovinu plic.

Místem jeho posledního odpočinku se stala řeka Jamuna (přítok Gangy), kde byl jeho popel rozptýlen. Krátce před smrtí vytvořil nové album, které pak dle jeho instrukcí dokončili Jeff Lynne, syn Dhani a bubeník Jim Keltner. Album vyšlo pod názvem Brainwashed v roce 2002.

Vydáno pod