Jé, to je pěkný svícínek aneb Křišťálový glóbus na polici nepatří

Jsou filmovými hvězdami, ve vitríně mají Zlatý glóbus, nebo dokonce Oscara, a když pak dostanou na festivalu v nějakých Karlových Varech ocenění za přínos kinematografii, co s ním? Přece ho nepostaví na stejnou polici... Naštěstí pro ně se dá Křišťálový glóbus použít prakticky na cokoli. I když prezidentovi festivalu se to vždycky líbit nemusí:

Obdivuhodnou vynalézavost projevují osobnosti světové i tuzemské kinematografie od roku 2008. Tehdy vznikly první hrané černobílé znělky. V režii krátkých vypointovaných příběhů, v nichž si filmové hvězdy dělají legraci z karlovarských sošek i ze sebe, se od té doby střídají Ivan Zachariáš a Martin Krejčí. Pravidlem je, že hlavní hrdina v nich účinkuje bez honoráře.

Předchozí znělky novodobé historie festivalu, tedy od začátku 90. let, kdy se přehlídky ujal Jiří Bartoška s Evou Zaoralovou, jednotné nebyly. Zhruba dvouminutový prostor dostávali k dispozici čeští režiséři – Jan Hřebejk, David Ondříček či Saša Gedeon. Mimo jiné i už zmíněný Ivan Zachariáš, uznávaný reklamní režisér, který mistrovství vyprávěcí zkratky projevil i ve 36. ročníku v sérii příběhů s promítačem:

V padesátém ročníku pokračuje festival v linii černobílých znělek, s hvězdným hostem předchozího roku a Křišťálovým glóbem v hlavní roli. V nejnovějším příběhu nezapře Mel Gibson své statečné srdce a zneškodní dva zloděje indiánskou foukačkou. V pyžamu, které má na klopách vyšitý motiv letošních Varů – kamzíky – a které je možné na festivalu pro dobrou věc vydražit. „Možná na něm bude ještě DNA mistra,“ zvýšil hodnotu saténového nočního úboru festivalový moderátor Marek Eben.

Loni zjistil kameraman Miroslav Ondříček při sledování derby Sparta-Slavia, jestli existuje fotbalový Bůh. Ať už fandí komukoli, jistě poslouchá Amadea:

Režisér tohoto oscarového snímku Miloš Forman si zahrál už v jedné z prvních znělek. Jeho chvilka se soškou je mnohem více pragmatická. Rotlouká s ní prášek – na prášek:

Zato Helen Mirrenové připravil Křišťálový glóbus, mlčenlivý soudruh, mysteriózní zážitek:

„Jé, to je pěkný svícínek!“ Pocta 47. karlovarského festivalu Otakaru Vávrovi, který zemřel o rok dříve, se odehrává na hřbitově:

Jude Law prokázal ve znělce 46. ročníku asi největší kreativitu, jak sošku použít. Aneb když nemáš, co potřebuješ, dej tam něco jinýho:

Podobně Andy Garcia v minipříběhu 44. Varů. Správný gangster nenosí klíče:

Ve stejném roce Jiří Menzel ostře sledoval... ne, vlaky, ne:

Jediný John Malkovich, hrdina znělky 45. ročníku, dovedl z ocenění projevit nefalšovanou radost:

Poprvé hrané znělky festival ve Varech provázely ve 43. ročníku. A to hned čtyři. Kromě Miloše Formana, který byl z Křišťálového glóbu na prášky, neměla k podobnému stavu daleko ani Věra Chytilová, když se s kutilským úkolem popasovala po svém:

Ovšem Danny DeVito se rozhodit nenechal. Jeho metoda „obsazeno“ je svérázná, leč účinná:

No a Harvey Keitel vzpomíná na Karlovy Vary jen v dobrém. Možná i proto přijede letos opět:

Obsazení znělky pro příští rok ještě známo není. Kývne na natáčení Richard Gere, či Jamie Dornan?