První klapka: Nikolaev natáčí Příběh kmotra Mrázka

Praha - Scénou popravy dnes začíná ve Voděradských bučinách u Jevan natáčení filmu o Františku Mrázkovi nazvaného Příběh kmotra. V hlavních rolích nového snímku režiséra Petra Nikolaeva se objeví Andrej Hryc, Filip Kaňkovský a také ústřední postava Marko Igonda. Scénář tohoto filmového projektu je inspirován bestsellerem Jaroslava Kmenty Kmotr Mrázek. Natáčet se bude i napřesrok, premiéra se má uskutečnit na podzim 2012.

Podle producenta Davida Raucha vylíčí tento film příběh člověka, pro kterého nic nebylo problémem. „Peníze vnímal jako něco, pro co se stačí jen sehnout. V našem filmu budeme sledovat jeho neuvěřitelnou jízdu během tří posledních dekád až do chvíle, kdy se stal pro systém, jež vytvořil, problémem, žádajícím definitivní řešení,“ uvedl.

Příběh kmotra tak bude nejen o Františku Mrázkovi, kterého považovalo mnoho lidí za milého a veselého člověka, ale i o české společnosti posledních dvaceti let. Scénář popisuje jeho vzestup a konec, posun od kšeftaře s hodinkami po šedou eminenci české politiky operující a tahající za nitky v nejvyšších patrech společnosti. Na druhou stranu miloval svojí rodinu, fotbal a působil na mnohé jako milý kluk ze sousedství.

Rozhovor s Petrem Nikolaevem (zdroj: ČT24)

Větší část filmu bude podle Nikolaeva vycházet ze skutečných událostí, hlavní postavy filmu však mají z právních důvodů jiná jména. „Právě díky vymyšleným jménům si můžeme dovolit naplno vyslovit hypotézy, které jsou naznačeny v knihách Jaroslava Kmenty Kmotr Mrázek,“ vysvětluje Nikolaev s tím, že hlavní postava, kterou ztvární Marko Igonda, ponese jméno František Vedral. „Marko Igonda mě zaujal i pro jiné role, ale neměl jsem zatím možnost mu dát příležitost. Myslím si, že je to člověk, který se může stát hvězdou prvního řádu,“ dodává.

Kontroverzní podnikatel František Mrázek byl považován za šéfa českého podsvětí. Patřil k nejvlivnějším lidem v Česku, měl kontakty u policie. Před pěti lety ho neznámý pachatel zastřelil na parkovišti před sídlem jeho firem. Podle policie šlo o nájemnou vraždu.

Petr Nikolaev má na kontě snímek Lidice, který letos v kinech zhlédlo přes půl milionu diváků, a dále například filmy Kousek nebe a Jménem krále. Po absolutoriu pražské filmové fakulty odešel do Francie, kde žil devět let. Živil se jako prodavač zmrzliny, lepič plakátů, malíř pokojů a hlídač dětí. Později režíroval vzdělávací pořady a učil na soukromé filmové škole. Od roku 1992 žije v Praze. Natočil mimo jiné i filmy Báječná léta pod psa podle knihy Michala Viewegha a snímek …a bude hůř, který pojednává o českém undergroundu v období totality.