My Square Robot: Hercům na divadle sekunduje hi-tech lady

Robotizace už zachvátila většinu odvětví a nejinak tomu je v umění. V berlínském divadle Komische Oper hraje jeden z mechanických strojů dokonce hlavní roli ve hře My Square Lady. Hra se snaží odpovědět na to, jestli roboti dokáží vyjádřit emoce a city.

„Prostřednictvím robota se na sebe můžeme podívat a položit si otázku: Co z nás dělá člověka a co nás odlišuje od strojů? Schopnost vnímat a cítit je opravdu velmi důležitá,“ přemýšlí jeden z členů hereckého souboru.

Robota Myona, který se stal hvězdou německého divadla, vyrobili v laboratořích Berlínské Technické Univerzity. Na vývoji s nimi spolupracoval i japonský expert. A právě v Japonsku se tomu, jak u robotů vyjádřit emoce, věnují už řadu let. A v některých případech úspěšně – jeden ze strojů, jenž umí plakat a smát se, ale i tančit nebo bavit společnost, bude k dostání už v roce 2016 v přepočtu za 38 tisíc korun. Odborníci proto předpovídají, že se podobní humanoidi usídlí v každé domácnosti.

Opera My Square Lady byla sepsána na motivy Pygmalionu George Bernarda Shawa a slavného muzikálu My Fair Lady. Nejbližší představení v Komische Oper je 25. června.

Vydáno pod