Dítka u moci pranýřují měšťáky

Krutá satira měšťáckého života, přetvářky a falešné přizpůsobivosti se skrývá za divadelní hrou Viktor aneb Dítka u moci. Ve své době provokativní frašku surrealistického básníka a dramatika Rogera Vitraca uvádí pražské Divadlo v Dlouhé.

Dítka u moci v Divadle v dlouhé (zdroj: ČT24)

Viktorovi je devět let, měří metr osmdesát a je děsně inteligentní. Právě v den svých narozenin se dozví o poměru svého otce se služkou a navíc se ženou jeho nejlepšího přítele. Viktor na narozeninovém večírku vše zveřejnění a vyvolá naprostý chaos.  

Roger Vitrac mířil ve své hře před téměř devadesáti lety na měšťáctví tehdejší společnosti a zásah to byl přesný. Premiéra v pařížském avantgardním Divadle Alfréda Jarryho se stala zároveň i posledním představením této scény. Skandální a podvratná, psalo se o hře. „Krutá, nekompromisní tragédie a vedle toho odkazy na fraškovitost, tyto dvě polohy vytváří dobrou třaskavou směs,“ domnívá se režisér pražského nastudování Jan Mikulášek.

Přerostlé a inteligentní devítileté dítě stvořil Vitrac jako obraz pokrytectví tehdejší společnosti a rodiny. Viktor aneb Dítka u moci byl jeho první a zároveň poslední tragédií, pak už psal jen komedie.

Viktor aneb Dítka u moci
Zdroj: ČT24/Divadlo v Dlouhé

Čeští diváci hru viděli v premiéře v polovině 60. let v Městských divadlech pražských. V Divadle v Dlouhé jeden z nejvýznamnějších divadelních počinů francouzského surrealismu uvádí v repríze už 22. června večer. Jako Viktor se představí Jan Meduna.