První retrospektiva připomíná umělce, který odmítal retrospektivy

Výtvarník Ján Mančuška propojoval videoart s konceptuálním uměním i psaným textem. Za své práce získal Cenu Jindřicha Chalupeckého a především uznání v zahraničí. Zemřel v roce 2011 v pouhých 39 letech - Galerie hl. města Prahy mu nyní uspořádala „První retrospektivu“. Vystavená díla bylo třeba ale nejprve zrekonstruovat, protože jejich autor o jejich zachování nestál.

Na výstavě nemůže chybět Mančuškova instalace Konference, kterou představil v roce 2009 i v newyorském Muzeu moderního umění. Byl jedním ze čtyř Čechů, kterým se podařilo ve slavné výstavní síni svá díla prezentovat. 

Jeho uměleckým zájmem byla estetika každodennosti - primárně neumělecké předměty běžné denní potřeby chtěl ukázat v posunuté perspektivě. Vytvářel díla, která stejně jako tyto předměty měla omezenou životnost. Svou tvorbu rozštípal a spálil, proto je jeho retrospektiva postavena na několikaleté rekonstrukci. „Říkal, že umění má smysl pouze v té chvíli, a když odkazuje k tomu, co se děje,“ dovysvětlil kurátor výstavy Vít Havránek.

Trvající pro něj bylo téma jazyka a příběhu, fascinovaly ho různé úhly vyprávění, které zkoumal i animovaným a hraným filmem. „Zajímalo ho, jak bude příběh, který se stal, vyprávěn pokaždé jinak v převyprávění různých lidí,“ potvrdil kurátor.

Jeho divadelní představení se zase odehrávala pozpátku. Přitom on osobně se ohlížel nerad. „Odmítám dělat retrospektivy a podobné věci. Pokaždé vytvářím nové věci, protože miluju umění,“ tvrdil.

Podle Galerie hlavního města Prahy si přesto retrospektivu zaslouží. Ta první bude ve výstavních prostorách Městské knihovny k vidění do poloviny října.

První retrospektiva Jána Mančušky (zdroj: ČT24)
Vydáno pod