Oko tygra má české kořeny. Chicago myslí na Prahu

Chicago - Tradiční festival Dny Prahy vrcholí v Chicagu. V americkém velkoměstě, které má bohatou českou krajanskou historii, vystoupila řada českých umělců nebo osobností s českými kořeny, třeba Jim Peterik nebo Michael Kocáb. Jeden slavný pražský rodák bude mít v Chicagu dokonce svou sochu, festival v pondělí odhalí poctu bývalému prezidentu Václavu Havlovi.

Dny Prahy vrcholí v Chicagu (zdroj: ČT24)

Hlavní hudební hvězdou festivalu byl patrně Čechoameričan Jim Peterik, autor hitu Eye of the Tiger z filmu Rocky III. Bouřka ho ovšem z pódia zahnala do provizorního stanu, kde si zahrál s kapelou Eggnoise. „Ani příliš nevadilo, že můj hlas nebyl moc slyšet, protože tam nebyl zesilovač, ale mělo to atmosféru,“ smál se Peterik.

Dále na festivalu vystoupili třeba muzikant Michael Kocáb, pravnučka Alfonse Muchy Kateřina Garcíová nebo jazzman Ondřej Havelka a jeho Melody Makers. Na závěr festivalu, v pondělí 15. června, bude odhalen dar Prahy městu Chicago, kterým je socha Srdce pro Václava Havla, jejímiž autory jsou Lukáš Gavlovský a Roman Švejda.

„Naše snaha byla zaujmout Chicago, ukázat, že se snažíme, že tady máme firmy, studenty i profesory,“ říká generální konzul ČR v Chicagu Bořek Lizec. „A přišla sem velmi různorodá společnost. Byli tu Češi, Američani, Filipínci, Afroameričané, lidé přišli ochutnat jídlo a pivo,“ dodává spoluorganizátor festivalu Teddy Polashek.

Bořek Lizec a Jim Peterik
Zdroj: ČT24/Generální konzulát ČR v Chicagu

Pražská primátorka Andriana Krnáčová také ocenila filmovou herečku Kim Novakovou a známé chicagské Čechy a jejich rodiny za zásluhy o dobré jméno ČR v USA. Festival se koná u příležitosti 25. výročí navázání partnerství mezi oběma městy.

  • „Jsme pyšní na naše partnerství s Prahou a na naše přátelství s ČR, které má hlubokou historii,“ uvedl starosta Chicaga Rahm Emanuel.

Snad nejznámější chicagskou osobností českého původu byl starosta města Anton Joseph Cermak (Antonín Josef Čermák). V čele jedné z amerických metropolí proslul snahou o rozvoj města a bojem s mafií, v jejímž čele stál tehdy Al Capone. Cermak se narodil 1. dubna 1873 v Kladně a do USA odešel se svými rodiči jako ani ne dvouletý. V březnu 1933 ho při atentátu na tehdejšího prezidenta Franklina D. Roosevelta zastřelil italský přistěhovalec Giuseppe Zangara. Je pochován na českém hřbitově v Chicagu.

Hollywoodská herečka Kim Novakova se narodila v Chicagu v rodině s českými kořeny. Její předci pocházeli z jihočeské vesnice Tukleky na Písecku. Od 70. let se začala z filmového světa stahovat a stále více se věnovala malování. Letos v březnu navštívila Česko, kde vystavila své obrazy v pražském Strahovském klášteře.