80 pražských muzeí a galerií je vzhůru. Vzhůru na ně

Festival muzejních nocí zakončí po měsíci pražské ponocování. Osmdesát objektů zůstane 13. června otevřeno dlouho do noci a zdarma, nebo za symbolické vstupné, zpřístupní své expozice i zabaví návštěvníky doprovodným programem.

Například České dráhy nechají nahlédnout do jinak uzavřených secesních prostor Vládního salonku na hlavním nádraží. Knihovna Akademie věd zve na Idiota v knihovně a komentované prohlídky za doprovodu komorního orchestru. Ve Valdštejnské jízdárně se lidé zase setkají s Večerníčkem, který letos slaví padesátiny.

Řada doprovodných programů návštěvníky zapojí do dění. V Plynárenském muzeu v Michli si mohou vyzkoušet žehlení plynem, v Národním památníku na Vítkově si vyrobit přístroj, který nahradí kino, a v Leteckém muzeu ve Kbelích si na trenažéru vyzkoušet, jaké je to být pilotem. Vidět mohou také seskok vojenských výsadkářů.

Součástí doprovodných programů jsou i divadelní a taneční představení, filmové projekce nebo výtvarné dílny. Celkem se o zážitky sobotní noci postará 48 institucí, nejen muzeí a galerií, tedy o devět více než loni, kdy na Pražskou muzejní noc zamířilo téměř 170 tisíc návštěvníků.

Linka Pražské muzejní noci
Zdroj: ČT24/Národní muzeum

Muzejní noc v Praze začíná úderem sedmé hodiny večerní a potrvá v mnohých institucích až do jedné hodiny ranní. Zdarma je nejen vstup do zúčastněných objektů, ale také doprava speciálními autobusovými linkami.