OstravaPhoto začíná světově: výstavou World Press Photo

Ostrava - Prestižní výstava World Press Photo je letos poprvé k vidění mimo hlavní město. Nejlepší novinářské fotografie z celého světa zahajují první ročník festivalu OstravaPhoto. Nechybí vítězný snímek, intimní portrét dvou ruských gayů.

Intimní fotografii Jon and Alex pořídil dánský fotograf Mads Nissen v Petrohradě, je součástí jeho projektu Homofobie v Rusku. Podle autora znázorňuje „příběh Romea a Julie dnešních dnů“ - příběh dvou zamilovaných lidí čelících vnějším silám, které usilují o to, aby své city popírali. 

Získat putovní výstavu nebylo pro pořadatele ostravské přehlídky nijak jednoduché. Jednání o zapůjčení snímků trvala od podzimu loňského roku. Kurátoři je rozmístili do nevyužívaného komerčního prostoru, v negalerijním prostředí si lidé fotografie mohou prohlédnout prvního července, poté se výstava přestěhuje do Prahy, kde potrvá až do poloviny září. Všechny vítězné snímky si lze prohlédnout také na stránkách World Press Photo.

OstravaPhoto ve svém prvním ročníku nabídne dalších osmnáct výstav na dvaceti místech Ostravy a okolí. Snahou pořadatelů je fotografiemi mimo jiné oživit vylidňující se centrum města, proto budou instalace umístěny do prázdných obchodů, bývalých kaváren či do dnes už neexistujícího obchodu s elektrem. 

Výstavní program doplní do 5. července besedy s autory, tvůrčí dílna a také fotoburza nebo veřejný piknik.