Patří vagina Marie Antoinetty do Versailles?

Kontroverze v umění je dobrá, domnívá se britsko-indický umělec Anish Kapoor. Sám se o ni postaral svou aktuální výstavou v zahradách Versailles. Jeho díla jsou monumentálně a podle kritiků hlavně přehnaně sexuální. Nesouhlas vzbuzuje především objekt, který podle Kapoorova vyjádření představuje vaginu Marie Antoinetty.

Kontroverzní socha ve Versailles (zdroj: ČT24)

Několik metrů vysoká socha nazvaná Obscénní koutek se stala dominantou zahrady i výhledu na samotný zámek. Kapoor při instalaci sice naznačil, že objemné dílo znázorňuje intimní partie slavné královny, která skončila pod gilotinou Velké francouzské revoluce, při otevření výstavy ale o jeho významu mluvil už méně určitě. „Existuje více možností, jak interpretovat umělecké dílo. Člověk nevyhnutelně narazí na tělo, na naše těla a určitou úroveň sexuality. Nejde ale jen o to. Součástí mé práce je i snaha vrátit věci, které jsou součástí života, zpět do rovnice,“ okomentoval kontroverzní objekt. 

Skandálů a sporů nad svými uměleckými díly se Kapoor nebojí. Obhajuje je i proti konzervativnímu versailleskému starostovi, který se proti výstavě postavil. „Polemika je v pořádku, protože vypovídá o tom, že umění není nevinným nezúčastněným divákem. Umění budí a potřebuje vést k diskusi. Jinak je bezvýznamné,“ domnívá se. 

Odkazem na další diskuse a na revoluci je i dílo, které umístil do prostor Míčovny. K vidění je zde dělo, střílející na zeď krvavě rudý vosk. Naopak s pozitivními ohlasy na rozdíl od „Antoinetty“ se setkala Kapoorova oboustranná zrcadla před versailleským zámkem. Podle umělce připomínají, že na historii je třeba se dívat skrze současnost.

Zrcadla Anishe Kapoora ve Versailles
Zdroj: Apaydin Alain/ČTK/ABACA