Výstavy k 600. výročí: Jan Hus jako učitel, inspirace i Igráček

Šestý červenec a s ním výročí 600. upálení mistra Jana Husa se blíží, tím pádem houstne i množství přípomínek tohoto slavného reformátora. Jen výstav bylo uspořádáno několik. Kam na ně v těchto dnech můžete zajít?

Nezvykle oproti ostatním pojalo výročí Jihočeské muzeum. Z německého Badenska-Württemberska zapůjčilo výstavní stavebnici s figurkami podobnými Igráčkům, Husa a jeho dobu má přiblížit především dětem. 

Rozsáhlou expozici sestavilo Husitské muzeum v Táboře. Její součástí je i slavné rozměrné plátno Václava Brožíka Mistr Jan Hus před koncilem kostnickým. Podle organizátorů výstavy to je poprvé, kdy ho uvidí lidé v Táboře.

Obraz Václava Brožíka Mistr Jan Hus před koncilem kostnickým
Zdroj: Václav Pancer/ČTK

Husa si připomínají i na několika místech v Praze. Národní muzeum shromáždilo na stejnojmenné výstavě husitské unikáty. Jen do 8. června si návštěvníci mohou prohlédnout vzácný Jenský kodex, výjimečný rukopis s vyobrazením Husa z přelomu 15. a 16. století.

Jenský kodex
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Výstavou s názvem Jan Hus: Problém přijmout svobodu se k oslavě výročí připojila Národní knihovna. Mezi exponáty v Galerii Klementinum zařadila i dva rukopisy Dalimilovy kroniky z 15. století či ukázky textů, které vpisoval do rukopisů Jan Hus vlastní rukou.

Výstava Jan Hus. Problém přijmout svobodu
Zdroj: Eva Hodíková/Národní knihovna ČR

Univerzita Karlova připomíná, že Hus byl na její půdě studentem, učitelem, děkanem i rektorem. Přibližuje také jeho učitele, spolužáky a žáky i Husův odkaz a jeho uctívání, zejména v 15. století. 

K připomínce blížícího se výročí mučednické smrti kazatele Husa se přidal i Pražský hrad. V empírovém skleníku v Královské zahradě umístil výstavu s názvem Neodvolám. Zahrnuje díla několika českých sklářských výtvarníků a sochařů, kteří se pro jejich vznik inspirovali Husovou osobností a jeho myšlenkami, odvahou a obětí. Výstavu doprovází informativní expozice o Husově životě.

Eliška Rožátová / Černé torzo
Zdroj: ČT24/Správa Pražského hradu

Výstavu o Husovi uspořádali i v jeho osudové Kostnici. Koná se v domě, kde kazatel podle tradice pobýval. Čtrnáct českých výtvarníků jej zaplnilo obrazy, inspirovanými životem, učením i smrtí Jana Husa.