Do muzea NaFilM nelze jít ještě napořád

Na film se nemusí chodit jen do kina, jít se na něj dá i do muzea. Půlroční výstava Na film! v pražském Museu Montanelli přibližuje století vývoje české kinematografie, zároveň je ochutnávkou chystaného Národního filmového muzea.

Na film do muzea (zdroj: ČT24)

Za projektem Národního filmového muzea (NaFilM) i za výstavou, která mu předchází, stojí studenti Katedry filmových studií FF UK. Interaktivní instalace byla financována crowdfundingem. Odhaluje, jak film funguje, seznamuje také s jeho tvůrci.

„Myslíme si, že je důležité se na filmy nejen dívat, ale také jim porozumět. A právě filmové muzeum by mohlo být místem, které rozšíří nabídku filmového vzdělání formou zážitku a nevšední zkušenosti a sledování filmů tak skvěle doplní,“ domnívají se iniciátorky celého projektu Adéla Mrázová a Terezie Křižkovská.

Výstava podobu budoucího muzea českého filmu nastiňuje, představeny na ní budou návrhy jeho podoby, poslouží také k nápadům a připomínkám od návštěvníků. „Věříme, že je možné vybudovat naprosto jedinečnou kulturní instituci, živé centrum filmu - a doufáme, že se nám podaří navázat dialog a přesvědčit o této možnosti také zástupce významných kulturních institucí a odbornou i laickou veřejnost,“ přejí si organizátorky projektu.

Na film! se zájemci mohou do Musea Montanelli vydat od začátku června do konce října. Výstavu doplní také přednášky, filmové workshopy či programy pro školy.