Ruský medvěd hrabe v Českém lese. Co na to zvířátka?

„Co to žašramotilo v houští? Čí cinkot kopýtek a šmrdlání oháněk značkuje na mýtině mlází a pod stromisky mech? To zvířata z tuzemského hvozdu míří na sněm.“ Klicperovo divadlo v Hradci Králové na hlavní scéně uvádí premiéru bestiálního kabaretu Český les, v němž není nouze o světáckého Lišáka, Zajíce komunistu nebo Jelena-hypochondra.

Český les v Klicperově divadle (zdroj: ČT24)

Les čelí blížícímu se nájezdu krvelačného ruského medvěda s rozežranou manželkou. Česká zvířata se rozhodnou svoje území bránit se zbraní v ruce, avšak kolektiv postupně začne rozkládat strach a pochybnosti. „Opět to skončí u dělení – vzbouřenci, kolaboranti a šedá zóna,“ prozrazují divadelníci.

Režisér David Drábek zvolil ke ztvárnění Českého lesa formu kabaretu záměrně. „Nabízelo se to, neboť jde o útržkovité výstupy ve velikém obsazení, zvířátek máme na jevišti opravdu hodně a jejich vstupování do děje je pak nutně svým způsobem klipovité, ostře pointované a skečové,“ vysvětlil.

  • Tvůrčí tým sobě i divákům klade spoustu zdnálivě absurdních otázek: Co je horšího než lesní požár? Je Taťka Šmoula z Bruselu? Proč se Sovou nechce zapařit? Má Krtek kalhotky? Jaké má Kudlanka zkušenosti s manželstvím? Stane se Žížala muzikálovou hvězdou? Čím bude horlivý Zajíc vítat Medvěda? Co skrývá muslimský Klokan ve své kapse? Kolik toho vykouří Vlk denně? Jak to vidí Kanec Homolka? A má Mysliveček na posedu palouk pěkně v dohledu?