Kam s ním? Český pavilon z Expa by mohl stát ve Vizovicích

Pavilon, který reprezentuje Česko na světové výstavě Expo v Miláně, by mohl dál sloužit jako výstavní prostor. Firma, která montovaný objekt postavila, zvažuje, že by jej po skončení Expa přemístila do Vizovic, kde sídlí. Není ale jediná, kdo má o dočasnou stavbu zájem. Pozornost přitahuje i v Miláně, kde českému pavilonu patřil 15.května národní den.

Národní den v českém pavilonu (zdroj: ČT24)

Pavilon je sestaven z padesáti samostatných modulů. Už při jeho vzniku se mluvilo o tom, že po skončení Expa ještě poslouží, například jako kancelářská budova nebo školka. „Jednoznačně chceme pavilon převézt a vrátit do České republiky, rádi bychom na Moravu,“ plánuje Stanislav Martinec, jednatel vizovické firmy Koma Modular, která budovu postavila. 

„Přestože je ve hře několik možností, existuje velká šance, že skončí u nás ve firmě,“ dodal. Jedná i o tom, že by součástí stavby zůstaly současné expozice, došlo by i na některý z původních plánů, v přízemí by totiž mohla vzniknout školka. „Pokud by byl pavilon u nás, tak bychom ho upravili tak, aby žil dále. Protože když jsme viděli některé pavilony z minulých výstav, jak skončily, tak si říkáme, že je to velká škoda. U nás by byla jistota, že se o to budeme starat,“ domnívá se Martinec.

Vizualizace českého pavilonu na Expo 2015
Zdroj: ČT24/Expo 2015

Varianta, že pavilon zůstane v Itálii, podle něj padla. „Na začátku zájem byl, ale když jsme jasně řekli, že ho chceme odstěhovat zpět do České republiky, tak zájem opadl,“ doplnil. O pavilon se zajímají ale i soukromí investoři a nedávno se ozvalo také město Brno.

Skočte si na jedno a pak do bazénu, lákal národní den

Až do konce září ale zůstane pavilon součástí Expa 2015. Ve svém národním dnu, který připadl na 15. května, se snažil v režii bratrů Cabanů předvést návštěvníkům to nejlepší. Rozhodl se lákat na vodu, živel, která je také jedním z témat české expozice. Ta je totiž ze tří stran obklopena vodou a její součástí je i bazén, který pro dnešek obsadila umělecká jednotka rychlého nasazení. Pro zájemce byly k dispozici vodní skulzavky a fontány a na molu se také konala módní přehlídka plavek. 

V ulicích výstaviště pak lidi k návštěvě českého pavilonu přesvědčuoval alegorický průvod českých potravin, zapojil se do něj český rohlík, olomoucké tvarůžky, jitrnice nebo „lahváč“ Plzně.

Program českého pavilonu lákal davy lidí. „Pozorujeme sice výkyvy, ale denně k nám zavítá zhruba deset tisíc lidí. Od začátku za 15 dnů tak máme necelých 150 tisíc lidí,“ podotkl k celkové návštěvnosti generální komisař české účasti Jiří František Potužník. Organizátoři při začátku světové výstavy odhadli, že na českou prezentaci by mohly zavítat až dva miliony návštěvníků.

Vydáno pod