Němci zahájili Pražské jaro: Tak vřelé přijetí nás zaskočilo

Má vlast poprvé v podání německého orchestru v úterý zahájila Pražské jaro. Symbolický akt k sedmdesátému výročí konce války naplnil Smetanovu síň Obecního domu neskrývanými emocemi. „Byl to jeden z nejdojemnějších koncertů v mém profesním životě. Tak vřelé přijetí nás až zaskočilo. Cítili jsme se velmi vítáni,“ říká šéfdirigent Thomas Hengelbrock. Česká televize v úterý nabídla přímý přenos zahajovacího koncertu na ČT art. Záznam najdete v tomto článku.

Thomas Hengelbrock: Tak vřelé přijetí nás zaskočilo (zdroj: ČT24)

„Narodil jsem se v roce 1958, tedy třináct let po válce, ale samozřejmě memento války provází každého Němce během školních let i v rodině. Doma jsme často mluvili o tom, co se stalo během Hitlerovy krutovlády. A jak to zničilo náš vztah se všemi sousedními zeměmi, s Českem především. I proto je pro mne tak důležité dirigovat nejen Mou vlast, ale i českou hymnu na výročí konce války. Beru to jako symbol smíření. Na řadě jsou teď nové generace, které budou budovat společnou budoucnost,“ uvažuje Hengelbrock.

Cyklus symfonických básní Má vlast od Bedřicha Smetany je podle něj geniálním dílem, které bytostně vychází z kulturního povědomí českého národa: „Mou vlast jsem dlouze studoval, protože jsem chtěl rozumět tomu, co chce Smetana vyjádřit. Nestačí jen nastudovat noty, musíte porozumět kontextu doby. Zjistit, co se v Česku dělo před stovkami let, jací byli husité, co se stalo v Táboře, jaké poselství má Blaník. Má vlast není jen o triumfu, je v ní i melancholie. Chtěl jsem zachytit všechny odstíny. Lyrické pasáže i chvíle vítězství, melancholii i vizionářství. Po emocionální stránce jde o velmi komplexní dílo. Orchestr musel být připraven na časté změny tempa i zabarvení.“

Podívejte se na zahajovací koncert Pražského jara:

Zahajovací koncert Pražského jara 2015
  • Až do 4. června ČT art každý den přinese Echo Pražského jara, dvě minuty toho nejlepšího z festivalu hned po Událostech v kultuře. Dále pořídí záznam koncertu Afflatus Quintet, který uvede 25. května. Český rozhlas na stanici Vltava uvede 17 koncertů, z toho šest ze záznamu.

Symfonický orchestr Severoněmeckého rozhlasu zahájil jubilejní 70. ročník festivalu Pražské jaro tradičně 12. května. Shodou okolností i toto těleso si letos připomíná 70 let od svého založení. Do Prahy navíc zavítalo v době oslav sedmdesátého výročí konce druhé světové války. Mou vlast hrál orchestr před Pražským jarem opakovaně v Hamburku a okolních městech a podle Hengelbrocka byl o ni veliký zájem.

Vydáno pod