PODÍVEJTE SE: Parní stroje v českých zemích slaví 200 let

Pražská veřejnost spatřila v roce 1815 díky vynálezci a mechanikovi Josefu Brožkovi parovůz. Národní technické muzeum v Praze toto výročí připomíná aktuální výstavou, na níž mapuje vývoj parních motorů, jimž lidstvo vděčí za revoluci v dopravě, průmyslu i zemědělství. Návštěvníci mohou zabrousit do historie přelomových strojů až do 28. února 2016.

Parní stroje slaví dvě stě let. Národní technické muzeum cestuje v čase a začíná u prvních tzv. ohňových atmosférických strojů z počátku 18. století „přes revoluční počin Jamese Watta až po nejmodernější parní motory současnosti, parní turbíny“.

K vidění je na sto padesát exponátů, a to společně s detailní dokumentací konstrukčního vývoje techniky a jeho vlivu na lidskou společnost.

„K zajímavým exponátům, které zaslouží zvláštní zmínku, patří například parní stroj z elektrárny, která osvětlovala Národní divadlo v Praze, mohutný kotel z říčního parníku nebo parní motor, který poháněl známé nákladní vozy Škoda-Sentinel. Exponáty ve skutečné velikosti pak doplňují desítky precizních modelů parních strojů a kotlů, které ve srovnatelném rozsahu dosud nikdy nebyly veřejně prezentovány,“ uvádějí muzejníci.

19. a 20. září bude ve Stromovce vystavena replika Božkova parovozu. Zájemci se budou moci v „kočáru“ svézt.

Století páry v Národním technickém muzeu (zdroj: ČT24)