Navlast stejný obraz? Jiří David reinterpretuje Alfonse Muchu

Jak se po sto letech změnily významy pojmů, jako slovanství, národ nebo vlast, ptá se výtvarník Jiří David v instalaci, která reprezentuje Česko na 56. mezinárodním bienále výtvarného umění v Benátkách. Tématem letošního ročníku je budoucnost celého světa. Davidovo vystavené dílo reinterpretuje jeden z obrazů Alonse Muchy, jímž slavný malíř uzavíral svůj monumentální cyklus Slovanská epopej.

Muchova Apoteóza vznikla v roce 1926 jako zastřešení celé ságy zobrazující vizi slovanského triumfu jako příklad pro celé lidstvo. Hlavní postavou obrazu je muž s rozevřenou náručí, jenž zosobňuje útrapy, které museli Slované snášet během staletí, ale také naději pro novou republiku.

Jiří David namaloval stejně rozměrné plátno - na rozdíl od toho Muchova je ale černobílé. Navíc při bližším pohledu lze rozeznat detaily, které upomínají na dobu vzniku „kopie“: citace slavných uměleckých děl 20. století, autorův autoportrét, hlava ďábla objevující se poblíž místa, kde je na obou obrazech Kristus, či věnec lysohlávek tam, kde má původní postava lipovou ratolest. Ústřední mužská postava má tetování a jizvy.

Reinterpretovaný obraz Apoteózy se odráží v zrcadlové stěně, takže i divák se stává pomíjivou součástí díla. Instalace je doplněna citátem Karla Marxe: „Problém není osvobodit se od našich iluzí. Problém je osvobodit se od situací, které vyžadují iluze“, který vyjadřuje autorovu snahu polemizovat. „Apoteóza Jiřího Davida klade otázky související s přehodnocením významů pojmů, jako jsou domov, vlast, národ, stát, slovanství či historie Čechů,“ upřesnila kurátorka Katarína Rusnáková.

Hledat odpovědi mohou návštěvníci česko-slovenského pavilonu v Benátkách po celou dobu trvání bienále, tedy od 9. května do 22. listopadu. Davidova expozice je srozumitelná i pro zahraniční diváky, kteří Muchu neznají, jak dosvědčuje britský list The Guardian, který českou instalaci zařadil mezi patnáct nejlepších. Jiří David dílo také představí 28. května v pražském Veletržním paláci, kam bude jeho Apoteóza po skončení bienále převezena. Národní galerie, která zde sídlí, benátskou výstavu připravila. Doplní ji také publikace esejů s texty evropských, amerických i českých filozofů, sociologů a historiků.

Jiří David: Expozice je srozumitelná i pro ty, kdo Muchu neznají (zdroj: ČT24)
Vydáno pod