Světové umění na síti: Google shromažďuje kulturní dědictví

Paříž - Projděte se po nejlepších muzeích světa, aniž se budete muset zvednout od obrazovky. Kulturní institut internetového gigantu Google již čtyři roky umožňuje muzeím celého světa zpřístupnit sbírky na síti v dokonalém rozlišení.

Google shromažďuje kulturní dědictví světa (zdroj: ČT24)

Když sály plné mistrovských děl z minulosti, ale i ze současnosti opustí poslední návštěvníci, objevuje se na jejich místě kamera, která spojuje svět umění a svět moderních technologií. Záznam pak putuje na web, kde je k dispozici každému. Ředitel Kulturního institutu Amit Sood tvrdí, že nápad dostal, když sám bloumal chodbami evropských muzeí. „Nápad se zrodil z potřeby vyřešit problém přístupnosti kultury a muzeí. A tak jsme v roce 2011 zahájili projekt se 17 muzei jako jakýsi experiment,“ říká Amit Sood.

Zprvu nebylo snadné galerii přesvědčit. Řada muzeí se obávala, že když sbírky zpřístupní na internetu, lidé už nebudou mít chuť vážit cestu za skutečnými obrazy. Jenže návštěvnost galerií byla v posledním roce naopak rekordní. A projekt má už přes 700 zájemců. „Čím víc něco sdílíme, tím větší je touha zažít opravdovou zkušenost při návštěvě muzea. Dnes už výhrady neslyšíme,“ říká vedoucí laboratoře institutu Laurent Gaveau.

Virtuální procházka třeba po pařížské opeře samozřejmě nemůže zprostředkovat zážitek ze skutečné návštěvy. Zato nabízí možnosti, které skutečná návštěva poskytnout nemůže. Například prohlédnout si detaily fresky od Marka Chagalla na stropě opery ze sedadel v jevišti nejde (podívejte se zde). Muzea a galerie láká i možnost sdílet své sbírky s lidmi po celém světě. Z České republiky tu možnost již využilo třeba Židovské muzeum v Praze (podívejte se zde) nebo Knihovna Václava Havla (podívejte se zde).

„První výstava, která se týkala portrétů Václava Havla od fotografa Ondřeje Němce, byla velice úspěšná, byl to ten nejlepší start, co jsme si mohli představit, protože zájem byl v rámci desetitisíců zhlédnutí,“ říká Pavel Hájek z Knihovny Václava Havla. Projekt zpřístupňuje i historické archivy nebo takzvané divy světa, od Eiffelovy věže po indický Tádž Mahal. Muzea se do projektu Google Cultural Institute hlásí sama a sama také určují, co všechno ze svých sbírek zveřejní, aby přilákala další návštěvníky.

Google, který EU nedávno obvinila z monopolního postavení, dále rozdělí v příštích letech evropským novinářům 150 milionů eur. Společnost rozšířila svůj program, který profesionály z různých odvětví učí využívat možnosti internetu (více čtěte zde).