Tanec jako euforie. Ana & Sara vypráví flamenkem a kathakem

Jana Drdácká, flamenková tanečnice, a Anežka Hessová, umělkyně, která se zabývá indickým tancem, 28.dubna v pražském Divadle Ponec premiérově uvedly svůj nový společný projekt Ana & Sara / Vypravěčka. Interpretkám se podařilo originálním způsobem přiblížit divákům dvě hudebně-taneční tradice, španělskou a indickou. Fúzí tanečních stylů v kombinaci s instrumentálními skladbami vzniklo velmi neobvyklé, dynamické a inspirativní představení.

Na scénu přicházejí obě tanečnice a spolu s nimi dva hudebníci a zpěvačka. Tanečnice usedají každá na jednu stranu forbíny a začínají se připravovat na svůj tanec. Po žensku, až téměř obřadně, se krášlí a češou. První se do sóla pouští Jana Drdácká. V dlouhých šatech s vlečkou je od počátku úchvatná. Přináší na jeviště výbušný ohňostroj jižanské energie, její pohyby jsou pravdivé a přitom zcela bezprostřední, zapateados rytmicky přesné, vedení paží nesmírně elegantní. Rozkrývá se její živelnost a my sledujeme spontánní fiestu, oslavu radosti ze života, při které ji lahodným hlasem doprovází zpěvačka Gema Caballero a flamenkový kytarista Stanislav Kohútek.

Když dotančí, začne se ozývat zvuk tabla, indických bubínků (Tomáš Reindl) a magickou mystikou, která je zase z trochu jiného soudku, plní scénu Anežka Hessová. Tančí kathak, klasický indický tanec, který kdysi dávno používaly kočovné skupiny jako názorný doprovod k vyprávění mýtů a legend. Oblečená je v sytě červeném kostýmu se širokou kolovou sukní, tančí naboso, na oba kotníky má přivázané šňůry rolniček. I ona je ve svém tanci jako ryba ve vodě. Velmi femininní, jemné a plynulé, oku lahodící pohyby, střídají složité kompozice, rychlá vydupávání komplikovaných rytmů a bryskní otočky, jejichž víření se stále zrychluje a postupně nabírá až neuvěřitelných obrátek.

Tanečnice si navzájem předávají svá sóla, reagují jedna na druhou a záhy navazují taneční dialog i spolu. Představením se kromě těch pohybových prolínají i části, které jsou pouze instrumentální. Je překvapivé, jak moc toho mají na první pohled kontrastující styly společného. Na jevišti vzniká euforická energie, která během chvíle zaplňuje celý divadelní časoprostor. Její vlny proudí nejen mezi oběma tanečnicemi a hudebníky, hypnotické opojení rychle putuje i směrem k divákům. Večer to byl opravdu fantastický. Přinesl plné prožívání přítomného okamžiku.

Do svého vyprávění vtáhnou diváky Ana & Sara opět 21. května v plzeňské Měšťanské besedě, kde představení doprovodí taneční soutěž Flamencopa.

Vydáno pod