Mezinárodní den tance aneb když Národní divadla tančila

K Mezinárodnímu dni tance, který připadá na dnešek, se připojilo i Česko. Program pro veřejnost je připraven ve dvaceti městech, dění sleduje i Česká televize. Díky jejím kamerám se diváci mohli zúčastnit dnes odpoledne taneční open class - v hodinový přímý přenos z piazzet Národních divadel v Praze a v Brně, který byl jako součást projektu ČT podporuje uveden v tomto článku. Podívejte se na záznamy:

Open class s Českou televizí byl baletním tréninkem pod širým nebem. Vedli jej tanečníci a pedagogové: z Prahy Tereza Podařilová, Nikola Márová, Adéla Pollertová, Jaroslav Slavický, Václav Janeček. Z Brna pak Jana Přibylová, Jana Ruggieri a Gustavo Beserra Quintans.

Program v Praze pokračuje, už bez přímého přenosu, flash mobem pro děti a dospělé, programem pražských konzervatoří, lekcí swingu a tančírnou. V plánu jsou i ukázky současného tance a hip hopu. Státní opera se večer připojí slavnostním představením baletu Šípková Růženka. V La Fabrice promítnou mimo jiné dokument Pina od režiséra Wima Wenderse o německé choreografce Pině Bauschové a snímek Doteky tance, portrét dvou předních českých tanečních uskupení: NANOHACH a VerTeDance. 

Pro příznivce tance jsou připraveny akce v tanečních studiích, divadlech, náměstích i v parcích po celé České republice. Program ve svém městě najdete na speciální mapě

Mezinárodní den tance zastřešuje iniciativa Vize tance.