Padesáté Vary ocení Ivu Janžurovou, znělku točí Mel Gibson

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary se připravuje na kulatý 50. ročník. Cenu za přínos českému filmu dostane Iva Janžurová, novou znělku natočí Mel Gibson, který byl hvězdou loňského roku. Jubilejní Vary se konají od 3. do 11. července.

Pořadatelé v čele s prezidentem festivalu Jiřím Bartoškou dnes představili další programové novinky. Padesátý ročník otevře světelná show před hotelem Thermal, kterou připravuje muzikant a výtvarník Vladimir 518. „Festival bude žít kolem hotelu Thermal. Nebude klasická opening-party v hotelu Pupp,“ upozornil Bartoška.

Zahájení jubilejního ročníku má být oslavou filmu a fanoušků, kteří na festival jezdí a dělají ho mimořádným. Loni bylo vydáno 131 tisíc vstupenek.

ČT nabídne dokument Filmová lázeň

Návštěvníci se dále mohou těšit na koncert kapely Lucie. Padesátiletou historii festivalu připomene nový dokument Filmová lázeň, který pro Českou televizi natočil Miroslav Janek. Zároveň bude uvedena kniha vzpomínek Příběh festivalu, které sepsala filmová kritička a umělecká poradkyně festivalu Eva Zaoralová.

Cenu prezidenta festivalu za přínos české kinematografii letos dostane Iva Janžurová. Významná herečka je držitelkou dvou Českých lvů (Co chytneš v žitě, Výlet), za divadelní role získala Radokovu cenu i Thálii. V činohře Národního divadla vytvořila od roku 1987 desítky rolí, letos byla uvedena do Dvorany televizní slávy. V roce 2006 jí prezident republiky udělil Medaili za zásluhy o stát v oblasti kultury a umění. „Zatím ještě nevíme, jaký film v rámci jejího ocenění uvedeme. Dali jsme jí k uvážení například Kočár do Vídně, Morgianu či Petrolejové lampy, ale vybrat si musí ona,“ řekl Bartoška.

Česká televize, která je hlavním mediální partnerem festivalu, bude vysílat přímý přenos ze slavnostního zahájení 50. ročníku a v průběhu večerního a nočního vysílání pak zpravodajské vstupy z dění zahajovací festivalové noci. Pozorně bude sledovat i další dění na festivalu. „V loňském roce se Česká televize podílela na vzniku devatenácti dokumentů a šestnácti hraných filmů. Letos nás čeká čtyřicet premiér. Ta čísla už sama o sobě vypovídají o tom, že český film, jeho tvůrci, představitelé i další filmoví profesionálové jsou pro nás důležitým partnerem,“ říká generální ředitel ČT Petr Dvořák.

I letos vznikne pro festival nová znělka, kterou natočí Mel Gibson, loňský držitel Křišťálového glóbu. Znělka s Gibsonem má vzniknout začátkem května v Los Angeles. Martin Krejčí, který na projektu karlovarských upoutávek spolupracuje s Ivanem Zachariášem, natočil například znělky s Jiřím Menzelem a Helen Mirrenovou.

Podle šéfa programu Karla Ocha se diváci mohou těšit na Týden libanonského filmu nebo na Poctu Larise Šepiťkové (1938 až 1979). Režisérka ukrajinsko-íránského původu tu za svůj film Pot z roku 1963 získala cenu za nejlepší debut. Jubilejní ročník připomene i herecké mistrovství dvou předčasně zesnulých mimořádných osobností amerického filmu. Budou jimi John Cazale (1935 až 1978) a Chris Penn (1965 až 2006).

Mezinárodní festival Karlovy Vary si k padesátinám již minulý týden nadělil večírek v samém centru filmového dění. Na hollywoodskou oslavu, pořádanou společně s časopisem Variety, který na festivalu pravidelně prezentuje svůj výběr, dorazily mimo jiné i hvězdy, které karlovarská přehlídka v předchozích letech ocenila. Ke gratulantům patřili například Jude Law Jacqueline Bissetová nebo Holliday Graingerová.

Tradice festivalu sahá až do roku 1946, kdy se v Karlových Varech a Mariánských lázních konal první, nesoutěžní ročník filmové přehlídky. Novodobá historie se pak začala psát s příchodem organizačního týmu, který se utvořil kolem prezidenta festivalu Jiřího Bartošky a umělecké ředitelky Evy Zaoralové.