Osobo, neběžely tudy děti? Jeníček a Mařenka je zvou do opery

Jeníček a Mařenka se dali ke kočovnému divadlu a perníková chaloupka se proměnila v pojízdnou pec v nové operní inscenaci pražské Státní opery. Výpravným představením na motivy známého pohádkového příběhu chce přilákat do opery celou rodinu. Režisérem a spoluautorem je Matěj Forman.

Jeníček a Mařenka zabloudili ve Státní opeře (zdroj: ČT24)

Operu na námět pohádky bratří Grimmů složil na konci 19. století Engelbert Humperdinck na libreto své sestry Adelheid Wetteové. V pražském Národním jejich Hänsel und Gretel přizpůsobili pro českého diváka. Radek Malý libreto nově přebásnil do češtiny a adaptoval ho spolu s Andreou Sodomkovou a Matějem Formanem. Ten už řadu dětských divadelních projektů, spolu s bratrem Petrem, připravil, například jako scénograf a spoluautor je podepsán pod úspěšným Čarokrajem, tentokrát se ujal i režie - operního představení vůbec poprvé.

V inscenacích si Matěj Forman rád vypůjčuje prvky z loutkového divadla a cirkusu, z prostředí, které jsou mu blízké. I Jeníčka a Mařenku nechal jezdit s kočovným divadlem, oproti známé pohádce chybí v operní verzi také perníková chaloupka, nahradila ji pojízdná pec, s ježibabou v tajemném lese se ovšem děti setkají.

Hraje ji ale muž - pěvci Jaroslav Březina a Martin Šrejma. Hlavní dětské postavy pak představují pěvkyně (Jana Horáková Levicová či Michaela Kapustová Jeníčka, Jana Sibera či Yukiko Šrejmová Kinjo Mařenku) za pomoci loutek. „Máme několik velkých témat, s kterými se musíme poprat. A jedno je tohle - aby děti uvěřily, že Jeníček je Jeníček a Mařenka je Mařenka,“ podotkl Forman.

Tvůrci by také rádi, aby děti uvěřily i tomu, že opera je pro ně „friendly“. Přestože Humperdinckova hudba je inspirovaná Richardem Wagnerem a je pro poslech náročnější. „Jsem přesvědčený, že ji děti zvládnou,“ předpokládá Martin Leginus, který Jeníčka a Mařenku hudebně nastudoval. „Pokud se rodiče rozhodovali, jestli vzít děti do opery, pak pro ně máme teď jednoznačnou odpověď, že ano.“

Jeníček a Mařenka
Zdroj: Národní divadlo Praha/Hana Smejkalová

„Pracujeme s operou, která je překrásná pro dospělého posluchače, a její námět je pro děti, my jsme tu od toho, abychom oboje spojili a rodiče a děti by mohli přijít spolu,“ připojil pozvánku na rodinné představení i Matěj Forman. Operu s kousky akrobatů a loutkáře mohou vidět v první repríze 10. května.