Kraťasy režisérů, kteří na film nebyli nikdy krátcí

Krátkými filmy z režijních začátků Jiřího Menzela, Jana Hřebejka nebo Marka Najbrta oslavuje projekt iShorts svou nekrátkou, desetiletou existenci. Začíná dnes projekcí v pražském Bio Oko, sto minut filmů „od lidí, které stoprocentně znáte“, promítne přehlídka ale i v dalších městech.

Program X-Shorts je příležitostí pro diváky, nahlédnout do školních začátků filmařských talentů. Rukopis některých tvůrců byl podle dramaturga iShorts Petra Koubka znát už tehdy. „Třeba Jiří Menzel má pábitelský film z jednoho horkého letního odpoledne na Malé Straně,“ uvádí příklad na snímku Umřel nám pan Foerster z roku 1963. 

Jan Hřebejk se ve svém kraťasu Co všechno chcete vědět o sexu a bojíte se prožít inspiroval jedním z filmů slavnějšího kolegy Woodyho Allena. Jan Prušinovský, stejně jako v pozdějším Okresním přeboru nebo Čtvrté hvězdě, prokazuje smysl pro vypointovanou absurdní komedii. V kraťasu Nejlepší je pěnivá nechá Josefa Poláška vybírat si tu pravou v rozhlasové seznamce a z napěněné vany. "U Marka Najbrta v jeho Vynálezu slávy je krásně vidět jeho mystifikační Polski film. Sice staví na realitě, ale drobnostmi se dostává do čím dál víc absurdnějších situací, které si divák musí vyložit sám," podotkl Koubek.

Do výběru se dostala také komedie Tomáše Holečka Lovu zdar! o tom, jak se naučit řídit a střílet, a krátký film o jídle a gurmánství Fricasse od Martina Krejčího. Animovaný film zastupuje eastern Krvavý Hugo, který natočil Aurel Klimt.

Krátké filmy známých režisérů v kině (zdroj: ČT24)

Projekt iShorts připravuje pásmo kraťasů na určité téma každý měsíc, uvedeno je v několika českých městech i na Slovensku. „Tentokrát v Praze, v Jablonci nad Nisou, ve Zlíně, v Ostravě, Třinci a v Bratislavě,“ vyjmenoval Petr Koubek místa, kde mohou zájemci oslavit deset let přehlídky u krátkých filmů známých tvůrců.