Zelenkovy žalmy uchvátily Bacha i Ensemble Inégal

Barokní soubor Ensemble Inégal pokračuje v úspěšném objevování neznámé hudby barokního skladatele Jana Dismase Zelenky. V nejnovějším projektu se zaměřil na jeho první cyklus slavnostních nešpor, který ve světové premiéře zazní dnes.

Ensemble Inégal odehraje v premiéře Zelenkovy nešpory (zdroj: ČT24)

Nastudováním žalmů se soubor pouští do interpretačně nejméně prozkoumané oblasti Zelenkovy tvorby. Složil jich zhruba šedesát. „Představují asi čtvrtinu jeho celkového díla. Přesto pokud se budete pídit po nahrávkách, prakticky žádnou nenajdete. A také se jeho žalmy nehrají, nebo jen jednotlivě, ale vůbec jako celek v rámci nešpor, jenom tak ale mají svůj původní smysl, protože se původně samostatně nehrály,“ vysvětlil umělecký vedoucí Ensemble Inégal Adam Viktora.

Zelenkovy žalmy uchvátily dokonce jeho slavnějšího současníka Johanna Sebastiana Bacha. „Nechal si opsat fantastickou fugu z magnificat (chvalozpěv) a pak ji provedl v Lipsku. Takže kdo má chuť slyšet Zelenkovu hudbu, která učarovala Bachovi, má možnost,“ pozval Viktora na světovou premiéru prvního cyklu nešpor v nastudování souboru. Psalmi Vespertini I zazní v pražském kostele U Salvátora; ještě letos vyjde také na CD.

Na první cyklus, který jediný se dochoval kompletní, navážou ještě koncertní provedení dalších dvou Zelenkových cyklů slavnostních nešpor.