Národní muzeum už neplejtvá časem. Pod dohledem plejtváka rekonstruuje

Během několika dnů se historická budova Národního muzea dočká začátku první důkladné rekonstrukce za století a čtvrt své existence. Po ročních průtazích spojených s tendrem dnes předalo muzeum klíč od Pantheonu vítězům výběrového řízení. Památková obnova samotné stavby i jejích interiérů má trvat do podzimu roku 2018. Podívejte se, co se uvnitř během rekonstrukce změní.

Historickou budovu předalo muzeum stavbařům za účasti premiéra Bohuslava Sobotky a ministra kultury Daniela Hermana. Pro veřejnost byla uzavřena už v roce 2011. Za čtyřroční prodlevou od zaklapnutí dveří po první kopnutí vězí podle ředitele Národního muzea Michala Lukeše hned několik okolností.

„Zaprvé v roce 2011, kdy už byl hotový projekt a zahájili jsme přípravy ke státnímu povolení, se ministerstvo kultury trošku zamyslelo a uložilo nám projekt redukovat. Ztratili jsme několik měsíců, než jsme ho přepracovali. Potom vládám docela dlouho trvalo, než se shodly na výběrových podmínkách, a za posledním zdržením pak byla bitva jednotlivých firem, které se zakázku snažili získat. Během tendru jsme řešili čtyři správní řízení, všechny pro nás nakonec dopadly dobře a daly nám za pravdu, ale pochopitelně opět naskočilo zpoždění,“ vysvětlil.

Národní muzeum
Zdroj: Alexandr Janovský/ČTK

Při zahájení rekonstrukce řekli…

Michal Lukeš, ředitel Národního muzea: Jedná se bezpochyby o jeden z nejvýznamnějších momentů v téměř dvousetleté historii naší instituce. Pevně doufám, že všichni účastníci k této zakázce přistupují s maximální odpovědností, uvědomují si, že se nejedná o jednu z mnoha staveb, ale zcela symbolickou a jedinečnou záležitost, která bude pod bedlivým dozorem nejen nás z Národního muzea, ale i celé veřejnosti.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády: Jsem rád, že se podařilo dotáhnout do konce smělý plán na celkovou rekonstrukci Národního muzea. Jsem přesvědčen o tom, že si tuto rekonstrukci zaslouží nejen Národní muzeum, ale i celá naše kultura.

Daniel Herman, ministr kultury: Na této novorenesanční budově v centru Prahy můžeme číst naše dějiny, co všechno se v ní a kolem ní odehrálo. Ale ona zůstala, má dobře postavené základy. Chci poděkovat všem, kteří přiložili kamínek do mozaiky tohoto společného díla, a pevně věřím, že v roce dvoustého založení Národního muzea bude možné tuto budovu v obnovené kráse předat veřejnosti.

Petr Zábský, sdružení M-P-I Národní muzeum: Čeká nás 42 měsíců náročné práce, abychom této budově mohli vrátit původní lesk a aby mohla dobře sloužit všem komplexům Národního muzea.

Vítěz tendru - sdružení M-P-I Národní muzeum - měl začít pracovat už loni. Výběrové řízení ale neúspěšně napadlo Sdružení Václavské náměstí 68, jehož vedoucím účastníkem je společnost Strabag. Sdružení poté, co bylo ze soutěže vyloučeno kvůli nesplnění podmínek při zpracování nabídkové ceny, nejprve podalo námitku a pak podnět k antimonopolnímu úřadu, aby přezkoumal oprávněnost vyřazení.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže námitky zamítl, rozhodnutí je pravomocné. Přestalo platit i předběžné opatření, které bránilo muzeu uzavřít s vítězem smlouvu. Tu muzeum se zástupci firem Metrostav, Průmstav a IMOS Brno, tedy sdružením M-P-I Národní muzeum, uzavřelo minulý týden.

  • Projděte si opuštěné Národní muzeum, čekající na rekonstrukci:

11 000 metrů čtverečních za 1,6 miliardy korun

Rekonstrukce by po dnešním předání měla začít do několika dnů. „Cena se pohybuje něco málo nad 1,6 miliardy korun včetně DPH,“ prozradil Lukeš, na kolik obnova historické budovy přijde. Ta je v havarijním stavu, od roku 1891, kdy byla postavena, žádnou zásadní rekonstrukcí neprošla. Prodělala jen tři opravy většího rozsahu - po zásahu bomby na konci druhé světové války, poté, kdy v srpnu 1968 průčelí poškodily kulky za samopalů vojsk Varšavské smlouvy, a v 70. letech, tehdy narušily statiku severovýchodního křídla odstřely při budování metra.

„Z projektové dokumentace víme, co nás čeká, ale u budovy s památkovou ochranou a národní kulturní památky pochopitelně nevíme, co nás během prací překvapí. Začneme pasportem budovy (dokumentace stavby) a ochranou uměleckých prvků,“ naznačil první kroky po podpisu smlouvy zástupce Metrostavu Petr Zábský. Je ředitelem divize 9, která se specializuje na rekonstrukce památkových objektů. V poslední době například Klementina.

  • Jak bude Národní muzeum vypadat v roce 2018? Podívejte se:
Vizualizace: Jak bude vypadat Národní muzeum po rekonstrukci? (zdroj: ČT24)

„Architekt Šulc postavil budovu pro muzejní účely podle mého názoru velice dobře, ale přesto ji měníme pro návštěvníky 21. století. Viditelnými změnani bude zastřešení obou dvou nádvoří, které se změní v dvorany pro akce a výstavy, zpřístupníme kopuli; samozřejmě standardem bude vybavení, jako jsou kongresový sál, kavárna, restaurace. Především ale bude tato budova propojena podzemím s naší novou budovou,“ popsal Lukeš. Vznikne muzejní celek o výstavní ploše 11 tisíc metrů.

Na opravy dohlédne plejtvák, Palackého mozek musí pryč

Němými svědky rekonstrukce budou kostra plejtváka myšoka, zabalená a zavěšená pod stropem velkého sálu, jejíž demontáž experti nedoporučili, a vycpaniny slona afrického a žirafy Rothschildovy. V muzeu byly sestaveny a z budovy se dveřmi nedostanou. Opravu přečkají v bednách s čidly pro kontrolu klimatických podmínek. Za některými ze zvířecích exponátů se ale zájemci budou moci vypravit od 6. května do nové budovy, kde zabydlí expozici Noemova archa.

Stěhování čeká ještě jeden návštěvníkům nezpřístupněný exponát - mozek historika a politika Františka Palackého, který je uložen v nádobě s fixační tekutinou ve stěně Pantheonu. Před rekonstrukcí ho muzeum přemístí na důstojnější místo, nejspíše do památníku v Palackého ulici.

Michal Lukeš: Budujeme muzeum pro návštěvníka 21. století (zdroj: ČT24)

Samotná rekonstrukce potrvá tři a půl roku - stavba má být předána k 15. říjnu 2018, tedy k dvoustému výročí založení Národního muzea. Zatím bez expozic, architektonickou soutěž na jejich vytvoření by chtělo Národní muzeum uzavřít ještě v tomto roce. Na moderní expozice má vyhrazeno zhruba 480 milionů korun.