V Miláně umění prochází žaludkem

Umění, design a jídlo - co mají společného? Kdo hladoví po odpovědi, nasytí svou zvědavost v Triannale Muzeu v Miláně. Výstava Arts & Foods ukazuje, že uměleckých pohledů na to, jak a čím se lidstvo sytí, je víc než pořadů o vaření.

V Miláně umění prochází žaludkem (zdroj: ČT24)

Jídlo bylo od dob minulých po dobu současnou nejen prostředkem k nasycení, ale také mělo společenskou funkci nebo bylo zdrojem konfliktů i pohonem pro technologický vývoj - tím pádem i tématem umění. 

„Od padesátých let se stalo jídlo něčím umělým, čímsi, co nacpeme do plechovek a vyrobíme v továrně. To je éra pop-artu. Dnes se jídlo vyvinulo v jakousi ikonu budoucnosti,“ domnívá se kurátor Germano Celant. Současní umělci na výstavě ve svých dílech reflektují rozpory moderního světa - hlad v rozvojových zemích a poruchy příjmu potravy v těch zdánlivě vyspělých. „Naší metou je nadchnout lidi pro výstavu i pro témata, kterými se zabýváme. Je to o způsobu, jak se dívat na život, který je tolik bohatý, když přijde na jídlo,“ podotkl Celant.

Jídlo a umění si návštěvníci mohou vychutnat do začátku listopadu - dokonce i nosem, při prohlídce je provází vůně kávy, čokolády nebo chleba. Výstava je předzvěstí světové výstavy EXPO 2015, která se koná právě v Miláně.