Zemřel herec Národního divadla Karel Pospíšil

Praha – Ve věku 77 let zemřel v sobotu po dlouhé nemoci Karel Pospíšil, bývalý člen činohry Národního divadla v Praze. Potvrdil to mluvčí první scény Tomáš Staněk. Řadu rolí ztvárnil Pospíšil od konce 60. do začátku 80. let také v libereckém Divadle F. X. Šaldy. Hrál také ve filmu a v televizních seriálech.

Karel Pospíšil absolvoval herectví na brněnské Janáčkově akademii múzických umění v roce 1962. Poté začínal ve Východočeském divadle v Pardubicích, kde hrál například Achaba v Dobývání princezny Turandot nebo Jindřicha v Konci masopustu. V letech 1966 až 1981 byl členem libereckého Divadla F. X. Šaldy, kde vytvořil dlouhou řadu významných rolí, například Filipa ve hře Jak je důležité míti Filipa nebo Ariela v Bouři.

V královéhradeckém divadle, kde působil další dvě sezony, byl mimo jiné Lorenzem v Romeovi a Julii, titulním Becketem, Mattim v Panu Puntilovi a jeho sluhovi Mattim. V roce 1983 se vrátil na libereckou scénu. V pražském Realistickém divadle Zdeňka Nejedlého, pozdějším Divadle Labyrint, byl angažován o rok později a zůstal v něm do roku 1994. Tam jej mohli diváci vidět jako Devátého v Dobových tancích nebo Henryho Carra v Travestiích.

V činohře Národního divadla hrál od roku 1995 do listopadu 2011. Začínal rolí Pantalona de Bisognosi ve Sluhovi dvou pánů a postavou Šlechty v Steigerwaldově Nobelovi. Poté například v Klicperových Weselohrách hrál Kotrče, Kořínka a Ladinského a v Syngeově Hrdinovi Západu Jimmyho Farella (1996). Publikum ho mohlo donedávna vidět právě v roli Pantalona de Bisognosi, v níž se objevil po boku Miroslava Donutila více než třistakrát.

Zahrál si také ve filmu, třeba ve Smyczkově Proč? z roku 1987, nebo v seriálech Detektiv Martin Tomsa (1994) či Dobrodružství kriminalistiky (1989). V posledních letech působil také v televizních sériích Rodinná pouta nebo Velmi křehké vztahy.