Pátá řada Hry o trůny zamíchá postavami i turistikou

New York / Praha – Začíná se vysílat pátá řada amerického televizního seriálu Hra o trůny, a to ve 170 zemích světa současně s americkou premiérou. Fanoušci se přou, která klíčová postava v této řadě zemře, zatímco ekonomové počítají výnosy třeba z filmové turistiky.

Po celém světě bude mít dnes večer (respektive v pondělí ráno) premiéru již pátá řada populárního seriálu Hra o trůny. Sága plná krve, sexu a zrady natočená podle středověkem kořeněné fantasy ságy amerického spisovatele George R. R. Martina, je mezi diváky natolik oblíbená, že se ji stanice HBO rozhodla v premiéře odvysílat paralelně ve 170 zemích světa včetně České republiky.

Nejstahovanější seriál na světě

Diváci v New Yorku, kteří si první díl zapnou v neděli večer v devět hodin místního času, tudíž uvidí totéž, co diváci v Londýně nebo v Praze, kteří vydrží bdít do pondělního rána. „Je to praktické řešení, protože HBO se tímto způsobem snaží čelit pirátství, které ohrožuje jeho existenci. Je pravda, že Hra o trůny, třebaže je v Americe až pátým nejsledovanějším seriálem, stále má primát nejstahovanějšího seriálu na světě,“ vysvětluje redaktor časopisu Pevnost Daniel Storch.

Děj nesmírně populárního seriálu se odehrává na fiktivním kontinentu Západozemí a sleduje více než dvě desítky hlavních postav uprostřed války vládnoucích rodů. Hrdinové čelí také vnějším hrozbám, mezi nimiž nechybějí draci nebo tajuplní Bílí chodci. Storch však upozorňuje na skutečnost, že seriál postupně opouští knižní předlohy a scenáristé se do jisté míry osamostatnili jako tvůrci zápletky. „Takže se začnou dít věci, které se v knížkách vůbec nestaly,“ upozorňuje redaktor Pevnosti. „Dost militantnějších příznivců knižní série prská a dá se to pochopit. Zasáhlo se do kánonu.“

HBO už zadala natočení i šesté řady a všeobecně se předpokládá, že sérií bude celkem sedm; pak prý tvůrci ságu uzavřou. Globální úspěch Hry o trůny osvětluje masivní pozornost, která se k premiéře páté série upíná. Vzrušení netají třeba známý moderátor Jimmy Fallon, jehož tým noční show sestříhal z předchozích dílů písničku I'm So Excited od Pointer Sisters:

Turisté se hrnou do království Dorne

Seriál je pozoruhodným fenoménem i pro ekonomy. Do španělské Andalusie, kde poslední díly fantasy seriálu vznikly, již nyní míří davy turistů. Historické město Osuna (nebo nejjižnější království Dorne z Hry o trůny) hostí až trojnásobek obvyklého množství turistů. „Jakmile bylo potvrzeno, že se Osuna stane lokací pro natáčení Hry o trůny, vítáme rostoucí množství turistů. Museli jsme se rychle připravit, abychom se o ně mohli postarat,“ říká starostka Rosaria Andujarová.

Andalusie přitom patří mezi regiony, na které hospodářská krize dopadla velmi tvrdě. Kromě turistů přivedlo natáčení místním i další příležitosti: jako komparz si přivydělalo až pět tisíc lidí. „Pomáhá to vzniku nových pracovních míst i investicím. Pomáhá to též dlouhodobému turismu, protože lidé ze Spojených států nebo odkudkoli, kde seriál sledují, se přijedou podívat i do dalších částí Španělska, které ještě neviděli,“ doplňuje americký velvyslanec ve Španělsku James Costos.

Podobnou zkušenost mají i na dalších místech, kde se populární seriál natáčel. Mezi nimi třeba chorvatský Dubrovník. V historickém centru se pro filmové nadšence pořádají speciální prohlídky, o které je enormní zájem. Kromě Chorvatska a Španělska lákají cestovky filmové fanoušky třeba do Maroka, Severního Irska nebo na Island.