20 metrů umění se pro 80letého Šalamouna (ne)nakreslí samo

Ilustrátor Jiří Šalamoun příští pátek oslaví osmdesáté narozeniny. Olomoucké Muzeum umění mu jako dárek nachystalo dvacetimetrové přání spolu s výstavou No tohle!? Gratulanty na netradičním přání se mohou stát samotní návštěvníci expozice. Muzeum jim k tomu vyčlenilo u vstupu na výstavu dvacetimetrovou roli papíru i psací potřeby.

„Roli papíru jsme u vchodu na výstavu umístili v úterý, už se na ní nějaká blahopřání scházejí. Lidé kromě verbálních vzkazů mohou také kreslit obrázky, zatím je papír plný kytiček a srdíček. Doufáme, že kromě těchto běžných motivů se objeví i něco originálního,“ uvedl mluvčí muzea Petr Bielesz.

Fanouškům ilustrací Maxipsa Fíka, Hobita nebo Pana Tau připomene muzeum životní jubileum autora také dalšími akcemi. „Po celý příští týden budeme na fasádu muzea promítat vybrané motivy z jeho ilustrací. V den narozenin, tedy v pátek 17. dubna, pořádáme přednášku a komentovanou prohlídku autora koncepce výstavy Jana Rouse a slavnostní program završí vernisáž Šalamounových plakátů v kavárně Café 87,“ řekla kurátorka výstavy Barbora Kundračíková.

Muzeum umění v Olomouci bude mít expozici s Šalamounovou tvorbou otevřenu do poloviny května. Výstava představuje především návrhy ilustrací ke třem desítkám vybraných knižních titulů, což zahrnuje kolem 600 kreseb a kresbiček. Návštěvníci mohou vidět také autorovy volné kresby, koláže, samostatné litografie, návrhy maket knih i knihy samotné.

Kromě výstavy v olomouckém Muzeu moderního umění, představuje jeho tvorbu do 7. června i Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře a Galerie Hollar v Praze. Nakladatelství Baobab také připravuje k vydání první českou monografii o autorovi.

Prohlédněte si barevné litografie Jiřího Šalamouna, vystavené do 26. dubna v Galerii Hollar, a podívejte se na reportáž z výstavy:

Galerie Hollar vystavuje Jiřího Šalamouna (zdroj: ČT24)