Russell Crowe na Cestě naděje – skvělý před kamerou, nadějný za kamerou

Když válka končí, počítají se mrtví a hledají se jejich hroby, aby bylo kde vztyčit kříže s jejich jmény. V bitvě o Gallipoli jich padlo tolik, že nalézt místo, kde pravděpodobně zemřeli tři bratři Connorové, kteří sem přijeli položit životy až z farmy v severozápadní Austrálii, je nadlidský úkol. A přesto se jejich otec Joshua vydal na dlouhou road movie za hroby mrtvých a také za nadějí, že možná všichni nezemřeli.

Na půdě tehdejší Osmanské říše se bojovalo o to, kdo ovládne Dardanelský průliv. Když to nezvládlo britské a francouzské námořnictvo, přišly na řadu pozemní operace. A poloostrov Gallipoli se tak stal jedním z nejtragičtějších bojišť první světové války, na kterém byli pohřbeni i ti, kteří sem přijeli bojovat jako příslušníci australsko-novozélandského armádního sboru ANZAC (Australian and New Zealand Army Corps) a přišli sem pomoct Britům. Byli mezi nimi i Edward, Henry a Arthur Connorovi, kteří se zpátky na rodnou farmu již nevrátili.

Jejich matka Eliza tuhle ztrátu neunesla a otec Joshua nad jejím hrobem slíbil, že jí je přivede zpátky, ať již mrtvé, aby je pohřbil vedle ní, nebo živé, aby společně oplakali její smrt. A protože to byl chlap, který uměl nejen nalézat a dobývat vodu z vyprahlé země, ale také držet slovo, vydal se po stopách svých synů tam, kde mu je válka vzala, na místo zvané Gallipoli, které se stalo jediným gigantickým válečným pohřebištěm. Dorazil tam přes Konstantinopol, kde nalezl dočasné útočiště v hotelu krásné Ayshi, navzdory odporu úřadů, které ho do téhle uzavřené enklávy smrti nechtěly pustit. Ale on to nevzdal a dostal se na tenhle kus země nasáklé bolestí a krví, kde není nic než duchové mrtvých. A ví, že je blízko nich, a cítí, že je najde a splní tak svůj slib…

Cesta naděje / Olga Kurylenko, Russell Crowe
Zdroj: ČT24/Bontonfilm

Hlavním důvodem, proč na tuhle Cestu naděje vůbec divácky vstupovat, je fakt, že je to režijní debut, kterým Russell Crowe vstoupil mezi režírující herecké hvězdy (Eastwood, Redford, Jolieová či Mel Gibson). Jako téma si zvolil australské válečné trauma, které v klasice Gallipoli z roku 1981 s nastupující hvězdou Melem Gibsonem, skvěle odvyprávěl již jeho krajan Peter Weir. Jako režisér si přidělil i hlavní roli, čímž si debutantskou pozici vskutku neulehčil, a zároveň vybídl ke komparativnímu závěru, že je (zatím) rozhodně lepší herec nežli režisér.

Cestu naděje natočil podle stejnojmenné literární předlohy manželů Anastasiových (která má údajně svůj autentický background) a výsledkem je spíše road movie s přidanou romantickou linkou nežli klasický válečný film, který tu připomene jen několik sporadických, ale vcelku slušně natočených bojových flashbacků. Zato je tu poměrně dost sentimentu, klišé, pohádkově předpověditelného vývoje a ušlechtilého melodramatického plkání typu „Tví bratři žijí v tobě“ nebo čtení mrtvým.

Cesta naděje / Russell Crowe
Zdroj: ČT24/Bontonfilm

Scénáristé Croweovi rozhodně příliš nepomohli, a tak to dohání zajímavé lokace, nasnímané oscarovým kameramanem Andrewem Lesniem, atmosférický soundtrack Davida Hirschfeldera a dobře fungujcí casting, v němž dominuje zaťaté, robustní a civilně úsporné Russellovo herectví. Dobře mu sekunduje na pohled příjemná Olga Kurylenko a autenticitu podporující turečtí herci v čele s Yilmazem Erdoganem, který mu chce pomoci, protože ho sebralo, že je jediným otcem, který sem přijel hledat své syny.

Cesta naděje je tak vcelku poctivě a se smyslem pro detail a fungování jednotlivých figur odvyprávěný příběh, který má sice atmosféru, ale není nikterak tempařský, příběh, který příliš nevzruší, nevytočí, neuhrane, nevtáhne, ale ani neurazí. Není to ani průšvih, ani bomba. Prostě slušný debut, který si Crowe natočil možná i proto, aby nemusel jezdit do práce až do Hollywoodu, a jenž je zatím spíše příslibem nežli skutečně velkým objevem.

WATER DIVINER / CESTA NADĚJE. Austrálie/USA 2014, 111 min., české titulky, od 12 let, 2D. Režie: Russell Crowe. Scénář: Andrew Anastasios, Andrew Knight. Kamera: Andrew Lesnie. Hudba: David Hirschfelder. Hrají: Russell Crowe (Joshua Connor), Olga Kurylenko (Ayshe), Jai Courtney (Cecil Hilton), Yilmaz Erdogan (Hasan), Isabel Lucasová (Natalia), Ryan Corr (Arthur). V kinech od 26. března 2015.