Czech That Film: Američané poznají české Fair Play či Klauny

Pět snímků pomůže americkým divákům udělat si představu, jaké filmy v současné době točí čeští tvůrci. Přehlídka Czech That Film propojí sedmnáct měst. Představit současnou tuzemskou kinematografii pomůžou za mořem Andrea Sedláčková a Jiří Mádl.

Od 27. března do 31. července je pro americké projekce nachystáno pět českých titulů. Andrea Sedláčková je režisérkou dvou z nich: jak sportovního dramatu z Československa 80. let Fair Play, které zastupovalo Česko v boji o Oscary, tak dokumentu Život podle Václava Havla. Jiří Mádl přiveze svůj režisérský debut Pojedeme k moři, rodinný příběh natočený pohledem dětských hrdinů. 

Jako režisér u filmu debutoval loni také Ondřej Sokol. I jeho černokomické Krásno uvidí v Americe. Pětici doplňují Klaunihořký příběh o životě a přátelství s Oldřichem Kaiserem a Jiřím Lábusem uvede herečka Eva Jeníčková - a Zakázané uvolnění, v něž se zvrtl únos nevěsty ve filmu Jana Hřebejka. S výjimkou posledního filmu byly všechny snímky nominovány na ceny Český lev, nebo dokonce Lva získaly.

„Jména jako Miloš Forman, Jan Švankmajer, Ivan Passer či Jiří Menzel zůstávají ve Spojených státech amerických významnými pojmy. Nastupující generace českých režisérů se však v USA netěší takovému povědomí. Prostřednictvím filmového festivalu Czech That Film se proto snažíme zviditelnit současnou českou kinematografii. Tato filmová přehlídka navíc významně zviditelňuje i samotnou Českou republiku a oslovuje i mladší generaci Američanů,“ uvedl Michal Sedláček, generální konzul ČR v Los Angeles, kde projekcí dramatu Fair Play přehlídka odstartuje.

Czech That Film vyzvou projekce diváky také v Chicagu, Houstonu, New Yorku nebo Washingtonu. Akci, již ve spolupráci s Generálním konzulátem v Los Angeles připravila Česká centra, doprovodí i debaty s tvůrci.