Velvyslankyně navázala v Česku diplomatické vztahy se Shakespearem

Britská velvyslankyně prožívá v Praze hned několik Večerů tříkrálových. V představení Twelfth Night, které nastudovala Prague Shakespeare Company, hraje hraběnku Olivii. Jedna z nejoblíbenějších Shakespearových komedií se zkoušela dokonce i na půdě britské ambasády.

Britská velvyslankyně hraje v Shakespearovi (zdroj: ČT24)

Jan Thompsonová působila jako diplomatka v Libyi, Afghánistánu, na Balkáně či Thajsku. Adrenalin ji přitahuje i ve volném čase - vystoupala na vrcholek Kilimandžára nebo do základního tábora na úbočí Mount Everestu. Další výzvou pro ni byla herecká role, o niž se ucházela jako velvyslankyně v Česku. Jednání v rukavičkách ale od počátku odmítla. „Když jsem dělala konkurz, říkala jsem: Pokud nebudu dost dobrá, tu roli mi nedávejte,“ nechtěla prý žádné ohledy.

Podle režisérky inscenace a umělecké ředitelky souboru Rebeccy Greene Uddenové je ani nepotřebovala. „Je velmi talentovaná. Dobírala jsem si jí, že kdyby jí to s diplomacií nevyšlo, může se živit herectvím,“ uvedla.

To, že jednu z hlavních rolí hraje britská velvyslankyně, budí pozornost. Většinu míst na premiéře zabrali diplomaté z ostatních zemí. Na reprízy se dostanou ale i jiní zájemci - nejbližší Večer tříkrálový v anglickém originále odehraje soubor 27. a 28. března.