Filmy, filmy a nic než filmy. Febiofest funguje festovně

Pálí vás do očí přicházející jarní slunce? Nasaďte si filmové brýle festivalu Febiofest, jehož dvaadvacátý ročník právě startuje v Praze. Na červeném koberci tentokrát přivítá herečku Kim Novakovou, dále „profesora Snapea“ Alana Rickmana a francouzského režiséra Jeana-Jacquese Annauda. Přehlídka 159 snímků z 56 zemí z hlavního města odjede 27. března a přesune se do regionů.

Hvězda Kim Novaková už je pár dnů v Praze, její pánská společnost se však teprve schází. Herec Alan Rickman přiletí do metropole odpoledne a kolem půl šesté by už mohl procházet branou Febiofestu. Devětašedesátiletý Angličan přijíždí výjimečně v roli režiséra – festival uvede jeho romantické drama Králova zahradnice s Kate Winsletovou v hlavní roli.

Oscarový režisér Jean-Jacques Annaud, tvůrce filmů Sedm let v Tibetu nebo Jméno růže, převezme společně s výše zmíněnými hosty sošku Kristiána a přiveze svůj zbrusu nový snímek Talisman vlků. 

  • Febiofest mimo jiné uvítá také producenta Mikea Downeyho, a spojí se tak s Evropskou filmovou akademií v podpoře vězněného ukrajinského režiséra Olega Sentsova.

Hodnocení se opět ujme 33členná porota, kterou osobně vybíral prezident Miloš Zeman. Její předsedkyní je herečka Vlasta Chramostová.

Český filmový svátek spojil síly s německým Berlinale, takže v barrandovských ateliérech vybuduje speciální projekční místnost, kde se kromě snímků bude servírovat také jídlo, které se inspirovalo filmem.

Podívejte se na trailery promítaných filmů: