Afrodeezia: Všechny hudební cesty Marcuse Millera vedou do Afriky

Marcus Miller, jeden z nejslavnějších světových baskytaristů, doprovodil na desítkách nahrávek nejlepší jazzmany, včetně Milese Davise. Patnáct desek natočil jako sólový muzikant. Naposledy vydal teď v březnu album Afrodeezia, které už za měsíc představí osobně v Praze.

Pětapadesátiletý Miller připravuje novou desku skoro každé dva roky. K poslední nahrávce ho inspiroval titul Umělec pro mír, udělovaný organizací UNESCO. „Zjistil jsem, jak je hudba po celém světě propojená. Když jsem byl na Mali, slyšel jsem tam něco jako blues z Luisiany. V Kamerunu jsem zase slyšel hudbu, která mi připomínala Brazílii. Znovu jsem si uvědomil, jak hodně hudba cestovala a ovlivňovala,“ připomněl americký jazzman.

Na připomínku toho, jak afričtí otroci rozšířili svou hudbu prakticky do celého světa, pojmenoval svou novou desku Afrodeezia. Při jejím nahrávání se spojil s muzikanty z Ghany, Karibiku nebo Luisiany. Jména spolupracovníků jsou stejně zvučná jako jméno hlavního autora: klavírista Robert Glasper, rapper Chuck D nebo kytarista Keb' Mo'.

Afrodeeziu představí Miller i v Česku, kam jezdí poměrně často - naposledy koncertoval před téměř třemi lety na Pražském hradě. V dubnu tohoto roku bude hlavní hvězdou pražského festivalu Mladí ladí jazz.

Marcus Miller vydává Afrodeezii (zdroj: ČT24)