Co je nejkrásnější? České sklo v Dubaji

Skleněná plastika Reného Roubíčka nazvaná Expo na druhou zastupuje české sklo na prestižní výstavě Design Days v Dubaji. Křišťálový objekt bude Česko za dva měsíce zastupovat na světové výstavě Expo 2015 v italském Miláně.

René Roubíček vystavuje na Design Days v Dubaji (zdroj: ČT24)

Nové dílo třiadevadesátiletého výtvarníka poprvé spatřilo světlo světa loni v červnu v Kamenickém Šenově, kde vznikalo šest měsíců. Plastika spojuje zásadní tvůrčí mezníky v Roubíčkově tvorbě, a to objekty pro Expo 1958 v Bruselu a 1967 v Montrealu. „No, nevypadá to špatně,“ komentoval Roubíček své dílo při slavnostním odhalení.

Roubíček patří mezi otce moderního sklářského umění. Jeho vizionářský styl okouzlil tři generace tvůrců a milovníků skla z celého světa. Významně také přispěl k tomu, že se sklo začalo používat jako materiál ve volné sochařské tvorbě.

Nejkrásnější materiál

„Do prezentace pana Roubíčka v Bruselu v roce 1958 se sklo používalo velmi konkrétně, například na lustry, na různá skleněná zařízení. Ale Roubíček jako patrně první autor přinesl do českého skla abstrakci a tím mu udělal velkou reklamu,“ říká Ondřej Soška, regionální ředitel společnosti Preciosa-Lighting, která na díle spolupracovala.

Po návratu z Emirátů dílo poputuje do italského Milána, kde se letos koná světová výstava Expo. Po výstavě bude dílo darováno jabloneckému Muzeu skla a bižuterie. Podívejte se na Expo na druhou také na webu Design Days v Dubaji.

„České sklo je unikátní materiál a produkt, na který můžeme být hrdí. Věřím, že budeme dále reprezentovat tradiční české řemeslo,“ doplňuje Soška. Sám Roubíček především chválí sklo samotné: „Sklo je tak fantastický materiál. Samo o sobě, že ho někdo vynalezl, je vizitka lidské inteligence. Který materiál může být krásnější, nežli je sklo?“

Milánské EXPO 2015 bude zaměřeno na klíčové otázky udržitelného rozvoje. Výstava začíná v květnu, italská média ale již v lednu zařadila českou expozici mezi pět pavilonů doporučených k návštěvě (více čtěte zde).

Vydáno pod