„Už mám právo na odpočinek,“ říká Aťka Janoušková

Svůj nezaměnitelný hlas propůjčila Včelce Máje, Broučkům, Včelím medvídkům a dalším dětským postavičkám. Patrně nejmenší česká herečka Aťka Janoušková, která 16. března slaví pětaosmdesáté narozeniny, byla hostem Studia ČT24:

Aťka Janoušková: E. F. Burian potřeboval holčičku (zdroj: ČT24)

Pražská rodačka (vlastním jménem Vlasta Janoušková) se hraní věnovala už od dětství. Během druhé světové války účinkovala v Národním divadle, odkud ale dostala vyhazov, protože její rodiče zatklo gestapo. Nějaký čas se živila jako cizojazyčná korespondentka, zpět na divadelní prkna ji přivedl až později režisér E. F. Burian.

„Oni potřebovali holčičku. Mně v té době sice bylo už dvacet let, ale nevypadala jsem na to, skutečně jsem vypadala jako holčička,“ vzpomíná Janoušková.

Celoživotní přínos dabingu

Neobyčejný dětinský až „skřítkovský“ hlas jí dal vyniknout v dabingu. Vedle Včelky Máji či Broučků ji diváci mohli slyšet v řadě dalších filmů, například jako myš Jerry z animovaného seriálu Tom a Jerry. V roce 2009 obdržela Cenu Františka Filipovského za celoživotní přínos dabingu. Jejího hlasového umění hojně využívali i tvůrci reklam.

V divadle a ve filmu ji její malý vzrůst (v dospělosti měří jen 120 centimetrů) odsoudil ke ztělesňování vedlejších rolí. Objevila se v nespočtu představení, včetně kabaretů, kde mohla uplatnit své nadání pro tanec a zpěv. Janoušková si zahrála i v několika filmech, epizodní roli jí svěřil režisér Miloš Forman ve svém oscarovém hitu Amadeus.

Aťka Janoušková žije v Praze, umělecké činnosti se již nevěnuje. „Myslím, že už mám právo na odpočinek,“ usmívá se. Je však vášnivou čtenářkou.